Screenshot 1 97


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ministarstvo pravde BiH odbilo je dvije trećine prijedloga koje je Transparency International u BiH putem e-konsultacija dostavio na nacrt Zakona o sukobu interesa, naveli su iz ove organizacije na zvaničnoj stranici.

Kako je navedeno na stranici Transparency Internationala, odbijeni su svi ključni prijedlozi koji bi doveli do unapređenja ove oblasti što od BiH traži Evropska unija, a Ministarstvo očigledno ne odustaje od namjere da unazadi postojeći zakon i uspostavi još niže standarde od onih koje sada imamo.

“U zakonu se predlaže da se bh. funkcionerima omogući da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja posluju s institucijama na nižim nivoima iako čak i postojeći zakon koji se želi unaprijediti, zabranjuje takvo poslovanje s institucijama na bilo kojem nivou. U gotovo istom slučaju Ministarstvo je odbilo prijedlog TI BiH da ostane postojeća odredba zakona, koja zabranjuje bh. funkcionerima da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. Umjesto toga ograničenja se uvode samo za udruženja finansirana iz budžeta Bosne i Hercegovine što je veliki korak nazad jer funkcioneri u državnim institucijama svoj utjecaj mogu ostvarivati za lične interese na svim nivoima vlasti”, navode iz ove organizacije.
Također, iz TI BIH su naglasili kako je ministarstvo odbilo i druge važne prijedloge koje su predložili iz ove organizacije.

“Osim ove dvije odredbe koji će svakako unazaditi postojeći zakon, Ministarstvo je odbilo i brojne prijedloge, poput prijedloga da se javnim funkcionerima zabrani da budu istovremeno direktori javnih ustanova. Takođe je odbijen i prijedlog TI BiH da se povećaju kazne za kršenje zakona kao i da članovi komisije koja će odlučivati o sukobu interesa ne smiju biti članovi političkih partija što je i preporuka GRECO-a u smislu osiguranja nezavisnosti komisije. Umjesto toga, Ministarstvo je ostalo pri prijedlogu da članovi komisije ne mogu pet godina prije imenovanja biti članovi samo organa upravljanja političkim strankama, što svakako neće osigurati nezavisnost komisije”, stoji u saopćenju.

Ministarstvu pravde BiH je, kako ističu, određenim odlukama stvorilo prostor za nove blokade i opstrukcije.

“U dijelu koji se tiče rada Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Ministarstvo je predložilo da sedam članova odluke mora donositi jednoglasno što će ponovo ostaviti prostor za opstrukcije i blokade rada komisije koje smo do sada gledali. Ako ne bude jednoglasne odluke prijedlog je da konačnu riječ daje Žalbeno vijeće Vijeća ministara BiH čime bi se dodatno ozakonilo miješanje politike u rad komisije koja treba da odlučuje o sukobu interesa imenovanih i izabranih zvaničnika BiH”, naveli su iz TIBIH-a.
Umjesto unapređenja
TI BiH: Ministarstvo pravde BiH predlaže Zakon o sukobu interesa koji je lošiji od postojećeg

Ministarstvo pravde BiH prihvatilo je neke prijedloge TIBiH poput boljeg definisanja povezanih osoba koja su s nosiocima javnih funkcija u porodičnoj, političkoj ili ekonomskoj vezi. Ipak, kako ističu, to ne mijenja činjenicu da ovakav Zakon predstavlja veliki korak nazad za cjelokupnu oblast sukoba interesa iako je njegovo unapređenje jedan je od 14 ključnih prioriteta BiH na evropskom putu.

“Također, važno je podsjetiti da je Predstavnički dom PS BiH nedavno usvojio Prijedlog Zakona o sukobu interesa koji u dobroj mjeri, uprkos usvojenim amandmanima koji derogiraju pojedine odredbe, ispunjava međunarodne standarde. Zato bi svakako bolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu bilo da takav zakon uz usaglašavanje usvoji i Dom naroda, nego da se kreće u novu proceduru sa prijedlogom Ministarstva pravde BiH kojim se uspostavljaju još niži standardi od onih koje sada imamo”, stoji u zaključku saopćenja Transparency Internationala.