TIHI UBOJICA: Kako se zaštititi?

od-trovanja-metil-alkoholom-libiji-umrla-51-osoba-slika-225400

Ugljični monoksid je vrlo toksičan plin bez boje, mirisa i okusa. Efekat ugljičnog monksida je vrlo brz i kada se nalazi u malim količinama.

Do trovanja ugljičnim monoksidom dolazi prilikom kraćeg ili dužeg boravka u zatvorenom, neventiliranom prostoru u kojem se nalazi izvor ovog plina ili on dospijeva izvana, a također se može desiti i na otvorenom prostoru ukoliko se u neposrednoj blizini nalazi jak izvor ugljičnog monoksida.

AKUTNO TROVANJE – ugljičnim monoksidom ovisi od koncentracije CO u vazduhu, fizičkog opterećenja, dužine izloženosti i od osjetljivosti izložene osobe. Kod vrlo visokih koncentracija ugljičnog monoksida u vazduhu smrt može nastupiti nakon 1 do 2 minute. Kod niskih koncentracija početni simptomi su obično glavobolja i vrtoglavica, otežano disanje i kod malih napora, ubrzan rad srca, opća slabost, mučnine, bolovi u trbuhu. Kod viših koncentracija nastaje zujanje u ušima, vizuelni poremećaji, a kod još viših koncentracija mentalna konfuzija, razdražljivost, opijenost, manijakalna stanja. Smrt nastaje zbog paralize centra za disanje, a rijetko zbog akutnog zatajenja srca.

Kod akutnog trovanja ugljičnim monoksidom treba učiniti sljedeće:

1. odmah iznijeti otrovanog iz "zagađene" atmosfere (obratiti na mogućnost trovanja spasioca ili eksplozije)

2. odmah pozvati doktora

3. ako otrovani ne diše, primjeniti umjetno disanje

4. zaštititi otrovanog od hladnoće

5. pokušati obezbijediti udisanje smjese 95% kisika (O2) + 5% ugljen dioksida (CO2), ili samo 100% kisika.

Najbolje je ukoliko osjetite simptome navedene u tekstu da promijenite prostoriju ili jednostavno izađete na svjež vazduh, te se na taj način riješite sumnje o postojanju CO u vašem domu.

dr. Mahdi Brčaninović

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE