Portal 072info

TIKA želi pomoći obnovu Arhiva BiH

140208018.4_xl

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je inicijativu za spašavanje dokumenata koji su oštećeni u požaru u Arhivu BiH koji se nalazi u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, a koji je zapaljen tokom demonstracija prošli petak.

U izjavi za AA, koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc je kazao da je neposredno poslije požara u Predsjedništvu BiH stupio u kontakt sa direktorom Arhiva Šabanom Zahirovićem i da je od njega dobio prve informacije o posljedicama požara po arhivsku građu.

Istakavši da je dobio informaciju da zbog sigurnosnih razloga još uvijek nije utvrđena razmjera štete po arhivsku građu, Oruc je kazao da mu je Zahirović kazao da su fermani i drugi važni arhivski dokumenti iz Osmanskog perioda bili pod posebnom zaštitom i da nisu pretrpjeli oštećenja, ali da su oštećenja moguća na dokumentima iz austo-ugarskog perioda.

“Zahirović je izrazio zadovoljstvo zbog TIKA-inog zanimanja za ovo pitanje i obećao je da će nakon utvrđivanja štete započeti saradnju na procesu potrebnih radova”, kazao je Oruc.

Izrazivši žaljenje zbog požara u Arhivu BiH, koji predstavlja kolektivno pamćenje bh društva i države, Oruc je kazao da je Sarajevo grad koji na Balkanu karakterišu duboke historijske i kulturne vrijednosti.

“Svi subjekti trebaju povesti računa da aktuelna situacije ne izazove velike udare na kulturne i historijske vrijednosti. Mi kao TIKA ćemo sa ekspertima i stručnim institucijama Turske dati sve od sebe da pokrenemo proces obnove i zaštite arhivske građe kako bi se štete Arhiva BiH svele na minimum”, zaključio je Oruc.

Anadolija

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box