TikTok generacija za volanima stvara strah na cestama

TikTok generacija za volanima stvara strah na cestama

U proteklih sedam dana, saobraćajne vlasti u Sarajevu su isključile čak 37 vozača iz saobraćaja zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita. Ovakvi incidenti izazivaju zabrinutost među građanima, posebno nakon nedavne saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao maloljetni vozač, povredivši četiri osobe.

U samo sedam dana, povrede su pretrpjelo 20 osoba, dok građani osjećaju strah pri prelasku ceste ili hodanju trotoarom.

Mirza Sarajlić, saobraćajni stručnjak, ističe za N1 da mladi vozači često podcjenjuju opasnosti saobraćaja, pridajući mu karakteristike društvenih mreža poput TikToka ili igrica.

On naglašava da je ključno ograničiti mladim vozačima pristup vozilima sa visokim konjskim snagama, kao i postaviti stroga ograničenja brzine i vremena vožnje kako bi se smanjio rizik od nesreća.

Nije samo problem u maloljetnim vozačima, već i u starijim osobama koje voze bez vozačke dozvole ili s neplaćenim kaznama.

Primjer, jedan građanin Sarajeva duguje više od 260 hiljada maraka. U Kantonalnoj upravi za putnički saobraćaj, prema podacima BIHAMK-a za 2022. godinu, zabilježeno je više od osam hiljada nesreća, a KS prednjači po broju nesreća u poređenju s drugim kantonima, što dijelom može biti posljedica većeg broja vozila na cesti.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo, ističe za N1 da su poduzete mjere protiv višestrukih povratnika u saobraćajnim prekršajima, privremeno oduzimajući im motorna vozila. Naglašava se da se ovakvi prekršaji često odnose na vožnju bez položenog ispita ili pod utjecajem alkohola.

Iako su podaci pokazali smanjenje broja saobraćajnih nesreća u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu, građani imaju suprotan dojam. Sa sve većim brojem incidenata i saobraćajnih prekršaja, sigurnost na cestama Sarajeva postaje sve veći izazov.

Nadležne vlasti pozivaju na strože mjere nadzora i provođenja zakona kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika u saobraćaju i smanjila stopa saobraćajnih nesreća. Sveobuhvatni pristup, koji uključuje edukaciju vozača, rigorozne kazne za prekršaje i poboljšanu infrastrukturu, ključan je za stvaranje sigurnijih cesta u Sarajevu i šire.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica