Portal 072info

Tim pravnih eksperata koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde

Ekspertni tim koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Holanđanin Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” ovaj pravni tim na okupu je duže od godinu, i za to vrijeme uspio je prikupiti sve relevantne informacije za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Aplikacija je zapravo već napisana, sadrži oko 100 strana osnovnog teksta, trenutno se završavaju tehničke pripreme za njeno slanje pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

U nastavku teksta pročitajte imena i kratke izvode iz biografija četrii pravna eksperta koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Američki pravnik koji je član bh. ekspertnog tima je David Scheffer. Scheffer je, podsjećanja radi, svojevremeno obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Danas predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Northwestern u Chicagu, na kojem rukovodi i Međunarodnim centrom za ljudska prava. Karijeru je započeo u firmi Coudert Brothers, a radio je i kao savjetnik u Komitetu za vanjske poslove SAD-a, najprije kao viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada obnašala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim narodima. Scheffer je zatim bio zastupnik u Komitetu za nacionalnu sigurnost od 1993. do 1996. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora.

Kao ambasador je Scheffer učestvovao u stvaranju međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone i Tribunal za režim Kmera. Kao predavač u predmetima međunarodnog prava i ratnih zločina je radio na univerzitetima Northwestern, Georgetown, Colombia, Duke i George Washington.

U decembru 2011. godine je objavio knjigu memoara „Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine“ o razvoju međunarodnih tribunala 90-ih godina. U toj knjizi on piše o neuspjesima Washingtona tokom genocida u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine, te potrazi za zloglasnim ratnim zločincima. U svom osvrtu nakon presude Radovanu Karadžiću Scheffer ističe da su Bošnjaci decenijama čekali da Međunarodni sud donese odluku da je etničko čišćenje koje su pretrpjeli, posebno 1992. godine koja je bila najgora godina sukoba, bilo u cilju genocida.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.

Holandski advokat Phon van den Biesen bio je zamjenik glavnog zastupnika BiH u prvom procesu protiv Srbije.

Phon van den Biesen je od kraja 1993. do februara 2007. godine bio zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u sporu protiv Srbije, za genocid počinjen u ratu u BiH.

Zastupao je Džibuti u sporu protiv Francuske, također pred Međunarodnim sudom pravde, od 2006. do 2008. godine.

Trenutno zastupa Maršalska ostrva u tri različita slučaja o nuklearnom razoružanju. Tužene strane su Velika Britanija, Indija i Pakistan.
Također često vodi sporove pred Sudom pravde Evropske unije.

Redovno predaje na fakultetima u Holandiji, kao i u inostranstvu. Predavanja drži o ljudskim pravima, ekološkom pravu i Konvenciji o genocidu.

Trenutno radi na disertaciji na temu „Nezavisnost advokata iz perspektive ljudskih prava.“

Alain Pellet, rođen 1947. godine u Parizu, predavao je javno međunarodno pravo na pariškom Univerzitetu Quest Nanterre La Defene.

Bio je na čelu UN-ove komisije za međunarodno pravo 1997. godine, a od 1990. do 2011. bio je njen član.

Bio je savjetnik brojnim evropskim vladama, uključujući francusku, a savjetovao i brojne druge organizacije.

Bio je savjetnik i zastupnik u oko 50 različitih slučajeva pred Međunarodnim sudom pravde, Međunarodnim tribunalom za pomorsko pravo i brojne druge arbitražne slučajeve.

Bio je ekspert Badinterove komisije, kao i izvjestitelj Francuske komisije pravnika u vezi sa stvaranjem Haškog tribunala.

Autor je brojnih knjiga i članaka.

Paolo Palchetti je od 2011. godine redovni profesor na Univerzitetu Macerata, gdje predaje međunarodno pravo. Na univerzitetu je koordinator doktorskog studija i potpredsjednik dodiplomskog studija.

Bio je gostujući profesor na pariškom Univerzitetu Pantheon-Sorbonne, brazilskom Univerzitetu Santa Catarina i Univerzitetu u Nici.

Jedan je od direktora QIL (Questions of International Law) organizacije, kao i zastupnik i savjetnik brojnim vladama u pitanjima pred Međunarodnim sudom pravde.

Autor je brojnih naučnih djela, posebno članaka o mehanizmima nagodbe u međunarodnim sporovima, internacionalnim organizacijama i vanjskim poslovima Evropske unije.

Slobodna Bosna

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box