Tim tužilaca radi na predmetima organiziranog kriminala gdje je korištena aplikacija Sky

h 1

Tužilaštvo BiH formiralo je više predmeta u vezi organiziranog kriminala i trgovine narkoticima, a u kojima su osumnjičeni koristiili kripotovane telefone, te aplikacije najviše Sky.

Kako je za N1 potvrđeno iz državnog tužilaštva ostvarena je međunarodna saradnja koja se odnosi na korištenje i komunikaciju određenim aplikacijama. Tim tužilaca radi na svemu, a pod lupom su i neki policijski i sigurnosni dužnosnici u BIH.

– Nedavno, prije oko mjesec, tim tužilaca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u koordinaciji sa v.d. glavnim tužiteljem, boravio je u Nizozemskoj, upravo iz navedenih razloga.

Tužilaštvo BiH je vrlo ozbiljno pristupilo ovom radu, te je određeno nekoliko tužitelja, koji postupaju u predmetima koji su povezani sa saznanjima i informacijama iz dešifrovanih komunikacija i koji zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, rade u ovim predmetima.

U Tužilaštvu BiH u radu je više predmeta, u kojima su korisne informacije koje se mogu dobiti dešifrovanjem komunikacija. Naravno, predmeti se ne baziraju isključivo na ovim informacijama, već se saznanja u određnim predmetima dodatno dokumentiraju i potkrepljuju.

U nekim predmetima već su realizirane aktivnosti lišenja slobode i pretresa, neki predmeti su u radu, te razumljivo da ne možemo govoriti o detaljima – rekli su iz Tužilaštva BiH.

Ne komentarišu navode da je u BiH do sada evidentirano oko 2.000 korisnika kriptovanih aplikacija.

Također u interesu istage ne govore ni o pojedincima.

Ipak potvrđuju:

– Postoje određene informacije da su dužnosnici iz policijskih, sigurnosnih i drugih institucija, bili korisnici ovih aplikacija, te će se detaljno provjeriti utemeljenost ovakvih informacija, kao i postojanje elemenata kaznenih djela.

S obzirom na potrebe zaštite istraga i rada na predmetima, kako u BiH tako i u zemljama regiona i EU, u ovom trenutku ne možemo dati više detalja ili informacija, što je i razumljivo.

IZVORN1
Prethodni članakU FBiH muškarci ove godine mogu u penziju sa 62, a u RS-u s navršenih 59 godina
Sljedeći članakEU pred velikom ekonomskom krizom: Inflacija skoro dvostruko viša, rast dodatno usporen