Times tvrdi da Putin planira testirati nuklearno oružje u Ukrajini

Britanski Times piše da Vladimir Putin šalje “nuklearni vojni voz” na front u Ukrajinu zbog straha od eskalacije borbi koje im u posljednje vrijeme ne idu na ruku.

Oni tvrde da se Putin sprema testirati nuklearno oružje za masovno uništenje na ukrajinskim granicama te da je NATO o tome upozorio svoje članice.

“Kremlj je signalizirao svoju spremnost za značajnu eskalaciju jer Rusija gubi tlo na bojnom polju. Strahovanje zbog Putinovih ranijih nagovještaja da bi mogao pribjeći takvoj taktici pojačalo se jučer tvrdnjama da je voz kojim upravlja tajna nuklearna divizija bio namijenjen Ukrajini”, piše Times.

U centralnoj Rusiji je fotografisana vojna kolona vozila za koju se vjeruje da ide ka Ukrajini, a koja pripada jedinici koja upravlja centralnim skladištima za nuklearno oružje.

Konrad Muzyka, analitičar odbrane sa sjedištem u Poljskoj, rekao je da je voz povezan sa 12. glavnom upravom ruskog ministarstva odbrane i koji je odgovoran za “nuklearnu municiju, njihovo skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama”.

To bi moglo značiti da se nuklearno oružje odvodi na front, koristi za obuke ili bi to mogao biti pokušaj Putina da zaprijeti i zastraši Zapad. Iako Kremlj tvrdi da je započinjanje nuklearnog rata neprihvatljivo, Putin je prije anektiranja četiri ukrajinske teritorije ipak rekao da će svaki napad na Rusiju pokrenuti nuklearni rat, stoga je situacija sada još napetija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE