TINEJDŽER STARI I ZABORAVLJENI AUTOMOBIL VRATIO U ŽIVOT: 15- godišnjak četiri gorine sređivao Fiću da bi sada ovako izgledao

fica19220221 696x464 1

Na putevima je danas prava rijetkost vidjeti ‘’fiću’’, nekada popularan automobil koji je proizvodila kragujevačka ‘’Zastava’’ po licenci italijanskog FIAT-a, ali će jedan uskoro jezditi po Banji Koviljači, a i šire.

Taj automobil nalazi se u dvorištu porodice Babić, crven, uglancan, cakli se na zubatom suncu, a takav je zahvaljujući 15-godišnjem Kristijanu Babiću koji je svoj san pretvorio u javu.

Ovaj učenik lozničke srednje Tehničke škole voli oldtajmere i želi da postane automehaničar. Uz oca Đorđa koji je autolimar stalno je bio uz automobile, pomagao u poslu i zavolio taj svijet. Želja mu je bila da obnovi neko staro vozilo, htio je da to bude ‘’buba’’.

  • Trebale su mi četiri godine da ga ovako sredim. Kola su bila u takvom stanju da je moj otac mislio da tu nema fajde raditi, samo su hauba i krov bili dobri, sve ostalo je trebalo srediti. Oko limarije mi pomagao otac, a za nabavku svih potrebnih dijelova dugujem neprocjenjivu zahvalnost drugom dedi, koji ih je nalazio po Srbiji, Italiji, ili susjednoj BiH, a u čijoj radionici sam također provodio mnogo vremena. Najviše je bilo posla oko lakiranja karoserije kao i oko ugradnje motora. Uspio sam da sredim ‘’fiću’’ da mu sad predstoji registracija – priča zadovoljno Kristijan dok pokazuje crvenog ljepotana i komentariše da radije uzima dobre polovne dijelove nego nove zato što polovni ‘’imaju neku svoju priču’’.

Kristijan reparacijom ‘’fiće’’ nije ispunio svoje snove već planira dalje da se bavi tim poslom. Priča da je imao ponude da proda svog crvenog mališana, ali nema tih para za koje bi to učinio jer je u obnovu tog auta uloženo mnogo ljubavi i vežu ga snažne emocije.

Inače, prvi ‘’fića’’ sa proizvodnih traka ‘’Zastave’’ sišao je u oktobru 1955. godine po licenci italijanskog FIAT-a, posljednji novembra 1985. Ukupno je proizvedeno 923.487 primjeraka ‘’fiće’’ koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu, a najviše ga je možda proslavio istoimeni film i nezaboravni Dragan Nikolić kao Flojd. ‘’Fića’’ budi kod mnogih sjećanja na neka ljepša vremena, Kristijan je jednog otrgao iz kandži rđe i truleži i od njega napravio ljepotana koji će svuda privući poglede, posebno ljubiteljima oldtajmera, ali i običnom svijetu jer nema šanse da ovaj crveni mališa ne ‘’upadne’ u oči.

Prethodni članakStipe se iz Njemačke vratio u BiH i izrađuje unikatne vikinške sjekire
Sljedeći članakDžonson: Dokazi pokazuju da Rusija planira najveći rat u Evropi od 1945. godine