Tinejdžeri u FBiH bježe od kuće i nestaju po nekoliko puta

Tinejdžeri u FBiH bježe od kuće i nestaju po nekoliko puta

U evidencijama Federalne uprave policije (FUP) nalaze se podaci i fotografije više osoba koje su nestale bez traga na području većeg bh. entiteta u proteklim godinama, a podaci o ovim osobama dostupni su na zvaičnoj web stranici ove institucije.

 Kako su  istakli iz FUP-a, osobe na području FBiH najčešće nestaju zbog porodičnih problema, ocjena u školi, psihičkih problema, bolesti itd.

“Isto tako, neke osobe a najčešće tinejdžeri ‘nestaju’ po nekoliko puta odnosno odlaze od kuće po više puta, ali ipak se nakon nekog vremena vrate kući. Prilikom traganja za nestalim osobama od velike pomoći su roditelji, prijatelji, poznanici, komšije, osobe sa kojim je komunicirao na društvenim mrežama i drugi koji su na bilo koji način poznavali nestalu osobu. Svi navedeni koji se žele uključiti u traganje za nestalom osobom su uvijek dobro došli, ali trebaju da se ponašaju po uputama ovlaštenih službenih lica koja rukovode potragom da ne bi došlo do problema pogotovo u slučajevima kada se radi o nepristupačnim terenima”, naveli su iz FUP-a..

Nestanak lica može prijaviti roditelj, staratelj, ili bilo koja osoba koja ima saznanja da se određena osoba udaljila od mjesta boravka. Nestanak osobe se prijavljuje najbližoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi, gdje se sačinjava dopis koji će sadržavati što više identifikacionih podataka o nestaloj osobi, odnosno ostali podaci koji bi mogli poslužiti za što brže pronalaženje osobe.

Podaci se unose u elektronsku bazu potraga, te se o traganju obavještavaju svi policijski organi na području Bosne i Hercegovine, posredstvom elektronske razmjene podataka.

“Informacije koje dostavljaju građani su od velike koristi pri pronalasku nestalih osoba. Pravovremena dostava tačnih, provjerljivih i konkretnih informacija o nestaloj osobi je od velike pomoći prilikom pronalaska. Onaj ko ima takvu informaciju može pristupiti u bilo koju službenu prostoriju, odnosno javiti telefonskim putem, uputiti e-mail, i istu saopćiti policijskom službeniku, koji je obavezan istu uputiti kao dopunu prvobitnog raspisa potrage. Sve informacije koje su tipa ‘glasina’ ili ‘pogovaranja’ su nekada teško provjerljive i mogu potragu za nestalom osobom odvesti u pogrešnom pravcu”, istakli su iz FUP-a.

Građani se često u saradnji sa nadležnim policijskim organom organiziraju kada je u pitanju pretraga terena, a najčešće su to razna udruženja građana, lovci i si.

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE