Tinejdžerica počinila samoubistvo nakon što su joj roditelji zabranili da se uloguje na Facebook

Facebook

Facebook je prijeka potreba u svakodnevnoj komunikaciji, bilo da je u pitanju druženje, promoviranje ili informiranje. No, postoji linija između povremenih posjeta ovoj mreži i ovisnosti o istoj. Aiswarya Dahiwal ekstreman je primjer do kojih granica može sezati opsjednutost Facebookom.

Aiswarya, studentica druge godine koledža, iz Parbhanija u državi Maharashtra (Indija) te kobne srijede uvečer zatražila je od roditelja dozvolu da se prijavi na Facebook. Oni su to kategorično odbili, uz obrazloženje kako Aiswarya mora popraviti svoje ocjene i više vremena posvećivati školskim obavezama a puno manje Facebooku. Djevojka se dodatno ražestila kada su roditelji pomenuli njene duge telefonske razgovore sa prijateljicama, ukazujući da bi i oni morati urijediti. Kako se tinejdžerica nije mogla pomiriti s uskraćivanjem onog što je smatrala svojim pravom, odlučila sa na očajnički čin.

Beživotno tijelo 17-godišnjakinje pronađeno je u četvrtak ujutro, a prema navodima policije Aiswarya je počinila samoubistvo vješanjem. Da stvar bude bizarnija, u njenoj sobi je pronađena ceduljica u kojoj kao razlog za samoubistvo navodi uskraćivanje pristupa računaru. Djevojka je napisala kako više ne može živjeti u domu u kojem su joj uskraćena osnovna prava i gdje je izložena mnogim restrikcijama, uz navod da ne može zamisliti život bez Facebooka.

Roditeljima se svakako preporučuje da povedu više računa o vremenu koje im djeca provode za računarom, a tinejdžerima da se nastoje upoznavati više live, manje online.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE