Tito se u vili s tajnom sobom skrivao nakon atentata: Kupac ju je platio 50 miliona dolara

Podijelite vijest

Nakon pet godina, koliko je na tržištu, prodana je Titova vila u Njujorku na prestižnoj Petoj aveniji s pogledom na Central Park. Postignuta je unaprijed dogovorena cijena od 50 miliona dolara, a novac će podijeliti pet država. Osim Bosne i Hercegovine, dijelove će dobiti Srbija, Slovenija, Hrvatska te Sjeverna Makedonija. Uz kuću su prodali sav namještaj te umjetničke slike.

– Ovo je najviša postignuta cijena u historiji za jednu kuću na 5. aveniji – otkrio je Tristan Harper, agent za nekretnine iz agencije Douglas Elliman, koja je bila zadužena za prodaju Titove vile.

Gradnja koštala 60.000 dolara

Gradnja ove nekretnine, kako je rekao, stajala je 60.000 dolara i prvobitno je prodana 1912. godine Džordžu Grentu Mejsonu (George Grant Mason) za 725.000 dolara. To je u to vrijeme bila najskuplje prodana stambena građevina na Menhetnu.

– Nekoliko godina kasnije, tačnije 1925. godine, kupila ju je Emili (Emily) Vanderbilt, unuka Kornelijusa (Cornelius) Vanderbilta, jednog od najbogatijih Amerikanaca u historiji te zemlje. Ona ju je platila 450.000 dolara. Nakon što je bogata nasljednica preminula, 1947. godine zgrada je posljednji put prodana. Tad ju je kupila Jugoslavija za 300.000 dolara. Zgrada je izgubila na cijeni zbog poslijeratne situacije, a i dosta je namještaja već bilo rasprodano na raznim aukcijama – otkriva Tristan Harper, agent za nekretnine iz agencije Douglas Elliman, koja je bila zadužena za prodaju Titove vile.

ČITAJ JOŠ:  Ovo parking mjesto košta više od pola miliona KM

On je od 2017. godine vodio prodaju ove rezidencije, koju je nakon raspada Jugoslavije nastavila koristiti Srbija, pa se u njoj nalazilo predstavništvo Srbije pri UN-u.

Titova njujorška rezidencija iza sebe krije bogatu historiju. Vila je izgrađena 1904. godine, sastoji se od 32 sobe, osam kupatila i dva električna lifta, a upravo je ta rezidencija bila jedna od prvih u Njujorku koje su imale električni lift, koji je i danas u pogonu. Na drugom spratu se nalazi prekrasna biblioteka.

Vila ima tajnu sobu

Uz to ima ručno rađene ograde, kako otkriva Harper, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Raskoš zgrade podsjeća na Versalj, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari šporet iz 1905. godine. Kompanija koja je projektirala kuću ujedno je projektirala Grand Central Station, glavnu željezničku stanicu u Njujorku.

ČITAJ JOŠ:  Ovo parking mjesto košta više od pola miliona KM

Prvi je vlasnik vile bio Robert Livingston Bekman (Beeckman), mešetar na berzi, koji je poslije obnašao dužnost guvernera Rhode Islanda.

Desetljećima je u zgradi bila smještena stalna misija Jugoslavije pri UN-u te u njoj još ima ostataka iz Hladnog rata – tajna soba napravljena kao Faradajev kavez, u kojoj se moglo razgovarati bez rizika od prisluškivanja.

Tako je ova rezidencija bila i mjesto na kojem su Tito i čelnici Egipta, Gane, Indije i Indonezije početkom 60-ih u jednom od salona izradili planove za stvaranje Pokreta nesvrstanih.

Osim toga, njujorška rezidencija poslužila je Titu i kao privremeno skrovište nakon što je na njega pokušan atentat u Waldorf Astoriji 1963. godine. Četnička je emigracija u SAD nekoliko puta pokušala ubiti Tita. Jedan od neuspjelih atentata izveden je tokom Titova posjeta Džonu Ficdžeraldu Kenediju (John Fitzgerald Kennedy), u Njujorku 1963. godine. Posjet je trajao od 16. do 25. oktobra.

Požar prije par godina skoro progutao rezidenciju

U decembru 2018. godine navedenu je rezidenciju zahvatio i požar. Više od 100 njujorških vatrogasaca borilo se protiv vatrene stihije na Petoj aveniji.

ČITAJ JOŠ:  Ovo parking mjesto košta više od pola miliona KM

Požar je izbio na trećem spratu, kako su javljali tamošnji mediji, a prilikom njegova gašenja povrijeđena su tri vatrogasca i jedan civil. Vatra je ugašena nakon sat vremena.

Za kraj spomenimo kako su prijepori oko Titove vile trajali godinama između država bivše Jugoslavije. Tako su tek prije nekoliko godina, nakon dugotrajnih pregovora, Hrvatska, BiH, Srbija, Slovenija i Sjeverna Makedonija postigle dogovor da se ide u prodaju nekretnina koje su pripadale bivšoj državi i služile za diplomatska predstavništva Jugoslavije u svijetu.

Prije četiri godine, 31. maja 2018., na licitaciji je prodan šesterosobni rezidencijalni stan na adresi 730 Park Avenue u Njujorku, kako je tad objavilo ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Iako je stan prvobitno procijenjen na 20 miliona dolara, na kraju je prodan za 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najbolja ponuda. Titovu vilu na Upper East Sideu dugo su prodavali, što ni ne čudi ako se uzme u obzir da je i višestruko skuplja nekretnina. Na kraju je prodana za 50 miliona dolara.