Portal 072info

TK i ZDK trebaju sinhronizirati aktivnosti i djelovati zajednički

Izmjene zakona o porezu na dohodak, raspodjeli javnih prihoda te Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, Bege Gutića i Miralema Galijaševića. Kako je rečeno, oba kantona imaju veoma slične interese, ali i izazove, te je neophodno sinhronizovati aktivnosti i zajednički djelovati, kako bi se prevazišli izazovi i ostvarili interesi.

– Ova dva kantona su provedbom ovih zakona veoma oštećeni i prema tome, nalaze se u podređenom položaju u odnosu na druge kada su u pitanju mogućnosti za brži razvoj – kazao je Galijašević.

Istakao je da je potrebno gajiti politiku ravnomjernog razvoja svih regija u BiH tako da dva kantona, koji su nosioci razvoja, proizvodnje novih vrijednosti, zbog niskih primanja radnika u proizvodnom sektoru i dominantnih niskoakumulativnih grana privrede ne bi smjeli biti “zakinuti”.

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona iskazala je interes za modele podrške privrednim subjektima koji se realiziraju na području Tuzlanskog kantona (TK), a prije svega za raspolaganje sredstvima od privatizacije (sredstva sa Escrow računa).

Premijer Gutić je istakao da je Vladi TK zadovoljstvo što može biti od pomoći i prenijeti određena pozitivna iskustva.

– Svjesni smo da samostalno ne možemo ništa promijeniti, a izmjene ovih zakonskih rješenja, na ovaj način kako mi to predlažemo i kako to struka kaže, doprinijet će ravnomjernom razvoju države. Takve izmjene bi osnažile, odnosno dovele u ravnopravan položaj sa ostalima, dvije privredno najpotentnije regije tuzlansku i zeničku – zaključio je.

Osim premijera kantona današnjem sastanku prisustvovali su i kantonalni ministri finansija Andrej Kajić i Jakub Suljkanović te sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević, saopćeno je iz Ureda premijera TK.

Podijelite članak

Počitajte još

PREMIJER ZDK: Sretan 15. april – Dan Armije RBiH

Redakcija

Galijašević podržao aktivnosti Evropskog pokreta u BiH

Redakcija

Vlada ZDK-a i Transparency International potpisali Memorandum o razumijevanju

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box