“To je veliki problem”: Bill Gates o tome kada će siromašne zemlje dobiti vakcine

bilgates
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju kasniti od šest do osam mjeseci s nabavkom vakcina protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela vakcina izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

“Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda”, kaže Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan je COVAX-a raspodijeliti do kraja godine 2,3 milijarde doza cjepiva, među kojima je 1,8 milijardi doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve isporuke biti realizirane u februaru.

Gates kaže da će raspodjela cjepiva preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gates je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uvjetom da vakcinisanje bude obuhvaćeno 70 do 80 posto stanovništva.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim – značajnim ubrzavanjem u razvoju vakcina poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste firme BioNTech/Pfizer i Moderna.