Tokača: Papiri o reviziji presude kojima maše Bećirović nisu ništa novo i prezentovani su na sudu

Podijelite vijest

Na sinoć emitovanoj debati kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Mirsada Hadžikadića, desio se jedan zanimljiv detalj, koji nije dobio potrebnu pažnju i prostor i skoro da je ostao nezapažen.

Naime, radi se o navodnom “asu iz rukava” koji se i ranije pojavljivao u javnom prostoru, a koji je aktuelan i tokom predizborne kampanje u obračunu između opozicije i SDA.

Naime, u sinoćnjoj debati na državnoj televiziji, Bećirović je optužio Bakira Izetbegovića, koji nije bio prisutan u studiju, da je uništio najveći projekat Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću, a to je bila revizija presude protiv Srbije, dodavši “da je Izetbegović i sam to priznao”.

Ukazi predsjednika

“Postajali su novi dokazi, novi dokumenti i sve je to propalo jer se gospodin Izetbegović nije snašao”, kazao je Bećirović.

ČITAJ JOŠ:  Oštar odgovor “Zelenih beretki” Bakirovom “Crnom labudu: “Kako možete nazvati 3.000 boraca dezerterima?”

Nakon toga, Bećirović je pokazao dokumente za koje smatra da su bili dovoljni da Bosna i Hercegovina dobije tužbu protiv Srbije, a radi se o ukazima predsjednika SR Jugoslavije od 16. juna 1994. godine, kojim je u čin general-pukovnika imenovan ratni zločinac Ratko Mladić, te dokument o skidanju Ratka Mladića sa platnog spiska.

“Bakir je najveći projekat 21. stoljeća uništio. Trebao je doći da odgovori na ova pitanja. Zato je pobjegao, ljudima treba reći istinu”, kazao je Bećirović.

No, o kakvim se dokumentima radi i da li su oni mogli stvarno donijeti prevagu u ovako važnom slučaju, za Klix.ba je govorio direktor sarajevskog Istraživačko dokumentacionog centra Mirsad Tokača.

Mirsad Tokača (Foto: Klix.ba)
Mirsad Tokača (Foto: Klix.ba)

Kako nam je u razgovoru pojasnio Tokača, radi se o dokumentima koji su odavno poznati, koji nisu ništa novo i koji su bili prezentovani na sudu.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

“Suštinsko pitanje nije revizija. Konaković, pa onda Bećirović pokazuju neke papire za koje se znalo i koji su bili pred sudom. To nije ništa novo. Svi su znali ko je Mladić i ko su bili drugi pukovnici koji su bili u tom 31. odjeljenju pri Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu. Mi smo trebali dokazivati genocid, a on priča o agresiji. Znači čovjek je potpuno neupućen u problematiku”, kazao nam je Tokača.

Ponovio je da su to poznate stvari

“Godinama se za to znalo, to nije ništa novo. Oni mašu papirima. Bećirović maše istim papirima samo nekoliko dana nakon Konakovića, a stvar nije u tome, jednostavno. Pokušavaju na ovaj način diskreditovati protivnike, a da pri tome ne znaju u čemu je problem. Uzmite evo Denisa Bećirovića, njegov SDP, nikada za 30 godina, a bili su i na vlasti, nikada se nije zanimao za tu stvar, za problem žrtava. Umjesto da izađu s tim šta su oni uradili, a šta protivnička strana nije, oni izađu i mašu nekim papirima koji su potpuno beznačajni i pokušavaju dio svoje odgovornosti prikriti. Nisu uopće u toku jer nisu stručni za tu stvar”, dodao je Tokača.

ČITAJ JOŠ:  Bećirović odgovorio Dodiku: Nije pozvan u Tiranu i neće odlučivati u ime BiH

Zaključio je da je u pitanju politikanstvo i pokušaj da se stvari skrenu sa svoje suštine.

“To rade i Elmedin Konaković i Denis Bećirović, jednako kao i Amor Mašović i Sebija Izetbegović”, zaključio je Tokača.