Portal 072info

Tokom 11. jula: Podijelile više od 20.000 Srebreničkih cvijetova, duplo više nego lani

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žene iz Udruženja „Gračaničko keranje“ tokom 10. i 11. jula prodale su više od 20.000 Srebreničkih cvjetova u više gradova u Bosni i Hercegovini, ali to nije bilo ni izbliza dovoljno da udovolje svima koji su na 20. godišnjicu najvećeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata cvijet željeli imati na  reveru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Predsjednica Udruženja Azemina Ahmedbegović objašnjava da su ove godine izradile duplo više cvjetova nego lani, ali da su opet mnogi ostali bez ovog simbola stradanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Radile smo dan i noć, ali nismo stigli udovoljiti svima. Problem je što su nam se mnoge institucije i nevladine organizacije javile nekoliko dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida, i mi nismo bile u stanju ispuniti normu. Sve vrijeme smo molile da se cvijet naruči na vrijeme, ali samo rijetki su to ispoštovali. Onda je odjednom došlo do veće potražnje nego što smo mi mogle isporučiti. Mi nismo profitna organizacija, i nismo u prilici da pravimo velike zalihe cvjetova – rekla je Ahmedbegović za novinsku agenciju Patria.

Srebrenički cvijet izrastao je u svjetski popularan simbol, koji podsjeća na nevino ubijene Bošnjake tokom genocida na istoku Bosne 1995. godine, u naletu srpskih snaga na zaštićenu zonu UN-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ideju za cvijet dao je bivši reisu – l – ulema u BiH Mustafa Cerić, nakon čega je vlasništvo ustupio ženama iz Udruženja „Gračaničko keranje“. Srebrenički cvijet tokom 11. jula nosili su najveći svjetski dužnosnici među kojima je bio i biši američki predsjednik Bil Klinton, a cvijet se po prvi put našao i na reveru premijera Srbije Aleksanda Vučića. Cvijet je ranio nosio i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moona, papa Franjo ali i mnogih drugih vjerski poglavari i svjetski državnici, piše NAP.

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME