Tokom pandemije popularizovan oksimetar: Može biti prvi korak u detektovanju koronavirusa

Screenshot 3 1462

Oksimetar je tokom pandemije koronavirusa dobio na važnosti, a ranije su ga u kući uglavnom imali samo hronični bolesnici. Naime, oksimetar može pružiti prvi alarm zaraženima od koronavirusa, a njime se mjeri zasićenost krvi kisikom. Stručnjaci navode da oksimetar može služiti samo kao prvi korak, a nikako kao dijagnostika.

Prije ove pandemije oksimetar, doktori su koristili za hronične plućne pacijente. Aparatić se koristi tako što se stavi na prst ruke i pokazuje zasićenost hemoglobina kisikom.

Zasićenost ili saturacija izražava se u postotku. Normalna vrijednost kod zdravih osoba je preko 96 posto.

Sve preko 92 posto je zadovoljavajuće. Međutim, ako pada ispod 92 posto, smatramo da nastaje respiratorna insuficijencija, znači nedostatna izmjena plinova i nedostatno disanje te onda često treba nadoknaditi kisik izvana, putem nosnog katetera, maske.

Navodi da ako je samo Covid u pitanju, zasićenost krvi kisikom ne bi smjela ići ispod 92 posto.

Kako ispravno koristiti oksimetar

Ovi aparati se ne baždare, ali na rezultat može utjecati više faktora. Jedan je lak za nokte. Prst mora biti, uz to, čist i suh. Kako bi rezultat bio vjerodostojan, prije mjerenja osoba se mora umiriti i sjediti barem pet minuta. Prst treba položiti na stol i tek onda mjeriti.

Kod ljudi koji nemaju plućnu rezervu tokom napora će doći do pada razine kisika u krvi.

Proizvođači oksimetara moraju imati standard i svi slično pouzdani.

Međutim, aparat ipak mjeri samo razinu kisika u krvi. Ne mjeri drugi parametar, jednako važan, a to je razina ugljičnog dioksida.

Oksimetar ne može mjeriti CO2, to je samo skrining, tj. površni pregled. Mora se izvaditi krv iz arterije i procijeniti kolika je razina kisika, a kolika CO2.

Klix

Prethodni članakNovi zemljotres pogodio Hrvatsku
Sljedeći članakAmel Tuka: Rođenje sina je pokretačka snaga koju svakodnevno osjećam