Portal 072info

Tokom pandemije povećano nasilje nad ženama i socijalna diskriminacija

nasilje 5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju godina iza nas, ostat će upamćena po pandemiji COVID-19 koja je manje ili više uticala na život svakog pojedinca, a posebno u kontekstu uvođenja mjera ograničenja slobode koje su do tada bile gotovo nezamislive.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Svi smo osjetili posljedice uvednih mjera protiv pandemije. Ipak, neke grupe su bile pogođene tim ograničenjima više od drugih. U Bosni i Hercegovini, privremeno ograničavanje određenih sloboda radi stavljanja oboljenja pod kontrolu znatno je uticalo na različite grupacije, a posebno su bile pogođene žene, jer se nažalost u tom periodu povećao broj slučajeva porodičnog nasilja – kazao je u razgovoru za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako je istaknuo, sigurne kuće u takvim okolnostima nisu mogle da primaju nove korisnice jer na početku pandemije nisu mogle da obezbijede odgovorajuće epidemiološke uslove. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je obezbijedilo 100.000 KM iz budžeta za sigurne kuće, a u saradnji s USAID-om obezbijeđeno je dodatnih 165.000 KM.

– Epidemija COVID-19 ostavila je negativne posljedice na stanoviništvo tako da je uočen povećan broj slučajeva socijalne diskriminacije, a to su prije svega izazovi koji se odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama – naglašava Lučić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dalje navodi da su osobe s invaliditetom evidnetno bile pogođene novonastalim uslovima prouzrokovanim virusom korona tako da se dodatno pogoršao ionako težak položaj ove populacije. Zatvorenost i fizička izolovanost se posebno loše odrazila na mentalno zdravlje ove ranjive populacije, čime su naročito bila pogođena djeca u autističnom spektru za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Tokom pandemije posebno je bila pogodjena romska populacija, pa je Ministarstvo obezbijedilo oko 3.500 humanitarnih paketa za njih. Stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvena zaštita Roma je također bio jedan od prioriteta Ministarstva, pa je tokom protekle godine a tu namejnu izdvojeno oko dva miliona maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osigurana su sredstva i za Međureligijsko vijeće, Crveni krst/križ, Jevrejsku zajednicu, nacionalne manjine, porodice nestalih osoba, osobe s invaliditetom, žrtve trgovine ljudima te podrška lokalnim zajednicama za projekte s iseljeništvom.

– Podrška i zaštita ljudskih prava marginaliziranih grupa također je na listi prioriteta Ministarstva. Podržali smo USAID-ov program INSPIRE za ravnopravnost LGBT populacije u BiH. Kao društvo dužni smo unapređivati i promovirati ljudska prava i slobode i naprednim mjerama osigurati njihovo poštovanje – rekao je Lučić.

Najavljuje da će i u narednom periodu nastaviti da pruža direktnu pomoć lokalnim zajednicama i organizacijma civilnog društva da se realizuju različiti programi posvećeni poboljšanju ljudskih prava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Period pred nama ostaje veliki izazov za sve ugrožene kategorije stanovnistva, i nadam se da će se zdravstvena situacija stabilizovati, a posebno je u tom kontkstu bitna uspješna vakcina – zaključio je u razgovoru za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME