Tokom pandemije u SAD-u više od 120.000 djece ostalo bez staratelja

Screenshot 7 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Broj američke djece koja su ostala bez roditelja tokom pandemije koronavirusa mogao bi biti veći nego što se ranije procjenjivalo, a broj je bio daleko veći među afroamerikancima i latinoamerikancima, pokazuje nova studija.

Više od polovine djece koja su izgubila primarnog njegovatelja tokom pandemije pripadalo je tim dvjema rasnim skupinama, koje čine oko 40 posto američke populacije, prema studiji koju je u četvrtak objavio medicinski časopis Pediatrics.

ČITAJ JOŠ:  Historijska noć za bh. nogomet u Ligi prvaka, Džeko i Inter u fokusu, derbi Cityja i PSG-a

“Ovi nalazi zaista ističu onu djecu koja su zbog pandemije ostala najugroženija i gdje treba usmjeriti dodatna sredstva”, rekla je u saopćenju jedna od autorica studije, Alexandra Blenkinsop s Imperial College London.

Tokom 15 mjeseci gotovo 19-mjesečne pandemije koronavirusa, više od 120.000 američke djece izgubilo je roditelja ili djeda i baku koji su bili primarni pružatelji financijske podrške i njege, pokazalo je istraživanje. Još 22.000 djece doživjelo je smrt sekundarnog njegovatelja – na primjer, djeda i bake koji su ih stambeno zbrinuli.

ČITAJ JOŠ:  Na biračkim spiskovima u BiH 5.332 umrlih osoba

U mnogim slučajevima, preživjeli roditelji ili druga rodbina ostali su da brinu o ovoj djeci. Međutim, istraživači su koristili izraz “siročestvo” u svom istraživanju pokušavajući procijeniti koliko djece ugroženo.

Ranije istraživanje različitih istraživača procijenilo je da je otprilike 40.000 američke djece izgubilo roditelja zbog Covida-19 od februara 2021.

GODISNJICA
MARKETING