Screenshot 4 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Početak vakcinacije protiv koronavirusa u Kini je bio spor, a sada je vakcinacija znatno brža. Samo u posljednjih pet dana prošlog mjeseca je izvršeno 100 miliona vakcinacija, ali ovaj proces nije savršen.

Prednosti koje je Kina ranije koristila u različite svrhe, trenutno koristi kako bi što brže vakcinisala što veći broj ljudi. Glavne prednosti su centralizovano odlučivanje i razvijena industrija vakcina.

Nadležni su obećali da će do kraja ove godine biti imunizirano 80 posto od 1,4 milijarde stanovnika. I vrlo je izgledno da će uspjeti u tome jer Komunistička partija, kako je izjavio bivši direktor Fondacije Gates i zdravstveni stručnjak Ray Yip, ima svoje zvaničnike u svakom dijelu zemlje, što u ovoj situaciju mnogo znači.

Sistem u ovoj državi je nazvao drakonskim, te je ukazao da kao takav omogućava snažnu mobilizaciju ljudi. Koliko je sistem zaista snažan, pokazuje i podatak da se u Kini vrši 19 miliona vakcinacija dnevno, dok su Sjedinjene Američke Države na vrhuncu imunizacije u aprilu vršile 3,4 miliona vakcinacija dnevno.

Međutim, još nije poznato koliko je osoba primilo obje doze vakcine tj. koliko je osoba u potpunosti vakcinisano jer ne postoje zvanični podaci o tome.

Pretpostavlja se da je u Pekingu 87 posto od ukupnog broja stanovnika dobilo najmanje jednu dozu vakcine. U ovom gradu postoje stotine mjesta gdje se vrši imunizacija. To je moguće uraditi i u jednom od brojnih autobusa koji su parkirani u prometnim gradskim područjima, među kojima su centar grada i tržni centri.

Problemi zbog neravnomjerne raspodjele vakcina

No, proces vakcinacije nije savršen u cijeloj zemlji. Stanovnica grada Lanzhoua, koji se nalazi u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, Zhou Hongxia tvrdi da je u red za vakcinaciju stala u 9 sati, a da je vakcinisana u 18 sati. Čekanje je opisala kao vrlo iscrpljujućim i istakla je da je još ljudi čekalo u redu i nakon što se ona vakcinisala.

Njen suprug tvrdi da se uopće nije mogao vakcinisati, te da su mu nadležni kazali da mora sačekati nakon što je pitao zašto tako dugo čeka. U međuvremenu su odgovorni obećali da će osigurati ravnomjerniju distribuciju vakcina u cijeloj zemlji.

Kina vrši vakcinaciju i svojih državljana u inostranstvu tako što donira vakcine drugim zemljama. Pa je tako u državama širom svijeta vakcinisala pola miliona svojih državljana.

Kinezi i nisu baš žurili da se vakcinišu jer je njihova vlast uspjela vrlo restriktivnim epidemiološkim mjerama vrlo brzo obuzdati pandemiju koronavirusa, što je za posljedicu imalo vrlo mali broj zaraženih.

Kina se ne oslanja na uvoz komponenti potrebnih za proizvodnju vakcina

Analitičari ne očekuju da će Kina imati problema u proizvodnji i distribuciji vakcina. Njena dva najveća proizvođača vakcina protiv koronavirusa Sinovac i Sinopharm su znatno povećali proizvodnju, grade nove tvornice i postojeće se prenamjenjuju u fabrike vakcina. No, Sinopharm je bio kritikovan zbog netransparentnosti u objavljivanju podataka.

Iz Sinopharma su objavili da će moći napraviti tri milijarde doza vakcina godišnje, a iz Sinovaca su objavili da će moći proizvoditi dvije milijarde doza godišnje. Razlog zašto uspijevaju napraviti veliki broj vakcina jeste i taj što se ne oslanjaju na uvoz potrebnih komponenti za proizvodnju vakcina. To je za njih velika prednost, te će vjerovatno izbjeći ono što se desilo Indijskim institutu za serum. Naime, on je morao obustaviti proizvodnju jer pojedine sastojke uvozi iz Sjedinjenih Američkih Država.

Da li Komunistička partija primorava na vakcinaciju?

Prema pisanju agencije Associated Press, kako su vakcine sve dostupnije, tako raste i pritisak Komunističke partije. Naime, istraživač jednog pekinškog univerziteta tvrdi da su ga iz partije pitali da li se vakcinisao, te da su mu nudili pomoć kako bi to učinio.

Kako je naveo, odbijao je vakcinaciju jer je želio da se imunizira vakcinom proizvođača Pfizer jer vjeruje podacima koje je on objavio. Ovo je izjavio pod uslovom da ostane anoniman strahujući da bi se mogao suočiti sa posljedicama zbog toga što dovodi u pitanje kineske vakcine.

U najmnogoljudnijoj državi svijeta još nije odobreno korištenje Pfizerove vakcine. Spomenuti istraživač je naglasio da vakcinacija nije obavezna, ali da se na ljude vrši pritisak da se vakcinišu, piše Associated Press.