Top 13 misterija koje nikada nećemo shvatiti tokom leta avionom

Podijelite vijest

Svi mi volimo letjeti i obožavamo onaj trenutak kad avion naglo ubrza i poleti. Od tog trenutka više nas ništa ne drži čvrsto na zemlji, i u rukama smo nekih ljudi za koje ni ne znamo kako izgledaju. No, jeste li znali kako piloti, stjuardese i cijeli svijet zrakoplovnih profesionalaca od nas ”običnih” putnika čuvaju tajne koje vam nikada neće otkriti…

1. Jeste li znali kako od trenutka kada se maske s kisikom izbace imate samo 15 minuta kisika? To je dovoljno da pilot spusti avion na nižu visinu gdje možete normalno disati.

2. Zašto uvijek iz igračaka treba vaditi baterije? Ako vaša igračka slučajno počne vibrirati, netko od osoblja vas može prisiliti da otvorite svoju torbu. Da, ne nosite TE igračke sa sobom u prostor za putnike…

3. Stvarni razlog zašto se svjetla prilikom spuštanja noću gase, je taj da se vaše oči prilagode na mrak ukoliko nešto pođe po zlu, i trebate se brzo evakuisati iz aviona.

4. Jeste li znali kako munje svako malo pogađaju avione u letu iako vi to ne primijetite? K vragu, nismo vam to trebali reći…

5. Znate li kako se WC u avionu može otključati i izvana? Nemojte misliti da ćete se moći zaključati i raditi neke “zabranjene” stvari jer postoji veoma lak način za provaljivanje.

6. Znate li dao piloti u avionu imaju rezervnu hranu u slučaju da je jedna vrsta hrane otrovana?

7. Ukoliko se dogodi nezgoda tokom leta, većina komercijalnih zrakoplova može letjeti samo s jednim motorom.

8. Stručnog objašnjenja zašto moramo gasiti mobilne i računala tokom polijetanja i slijetanja – još uvijek nema. Bit će da je neka gadna spaćka…

9. Stjuardesama nitko ne ostavlja napojnicu? Zašto? Ako možete ostaviti napojnicu konobarici u birtiji, pa možete i ženi koja brine o vašoj sigurnosti i skakuće oko vas deset sati na sedam kilometara visine!

10. Avion kojemu otkažu oba motora i dalje može letjeti dugo vremena. Zato su slijetanje i polijetanje – najkritičniji dio leta.

11. Voda u avionima je veoma prljava. Neki od aviona su stari i po 50 godina, a upravo su toliko stari i tankovi za vodu koji se gotovo nikada ne peru.

12. Zašto toaleti u avionima i dalje imaju pepeljare? Iako je zabranjeno pušenje, stručnjaci su zaključili da iako ne smiju, oni koji zapale cigaretu moraju imati sigurno mjesto za gašenje te iste cigarete.

13. Zašto su pivske limenke tako prokleto malene!? 0.175 cl, pa nisu vam to kapi za oči. Nećemo rušiti Boing ako nam date litru piva, škrtice!

 Punkufer