Top 15 najjeftinijih gradova Evrope: Na listi su Split, Zagreb, Sarajevo…

Američki magazin PriceOfTravel svake godine donosi blic-analizu Europe kako bi se turisti mogli najbolje provesti za što manje novaca.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sustav vrednovanja nazvali su Europski indeks tri zvjezdice, a temelji se na cijeni noćenja u hotelu s tri zvjezdice u središtu grada, dvije vožnje taxijem, ulaznicama u lokalne atrakcije te tri obroga i tri pića po danu. Daje i prepruke što u kojem gradu posjetiti, piše Net.

1. Bukurešt, Rumunjska – 43,80 dolara

Za zanimljiv pogled na političke i kulturne ekstreme u rumunjskoj povijesti, posjetite bukureštansku Palaču parlamenta, Seoski muzej i palaču Cotroceni, od kojih će vam svaka dati jedinstveno rumunjsko iskustvo.

2. Sofija, Bugarska – 44,71 dolara

Sofija kombinira urbani šarm i prirodnu ljepotu. Bogata arhitektura u jednom od najstarijih gradova Europe, ulice pokrivene kaldrmom i kultura ispijanja kave na terasi jednostavno vas pozivaju da ostanete još malo.

3. Kijev, Ukrajina – 46,35 dolara

Iako Ukrajna nije zemlja u koju biste se trebali žuriti, Kijev je relativno siguran, tvrdi magazin. Glavni grad smješten je usred zemlje, tečaj je nevjerojatno povoljan, a u blizini su brojne lokacije proglašene Svjetskom kulturnom baštinom.

4. Cesky Krumlow, Češka – 49.10 dolara

Turisti koji traže manje razvikana mjesta će se oduševiti. Sredjovjekovni gradić na rijeci je nevjerojatno pristupačan i po cijeni i po naravi ljudi te obiluje povijesnim znamenitostima.

5. Sarajevo, BiH – 50 dolara

Istok susreće Zapad. Više od desetljeće poslije rata, grad je gotovo poptuno obnovljen, i ponovo je ovoreno mjesto sa živahnim ulicama. A obližnje šume i aplska jezerca idealna su odredišta za jednodnevne izlete.

6. Sankt Petersburg 50,48 dolara

Zadnjih nekoliko godina na glasu je kao skupo odredište, ali s oslabljenom rubljom, najljepši ruski grad postato grad iz snova za sve štedljive putnike.

7. Budimpešta, Mađarska 51,06 dolara

Već dugo je omiljeno odredište i nastavlja nuditi nevjerojatno iskustvo za malo novca. Pobjegnite malo od od uhodane turističke rute kako biste pronašli jeftinije hotele i restorane, a iskoristite kafiće i termalne kupelji kako biste otkrili najbolje od grada.

8. Krakow, Poljska – 52,36 dolara

Magazin ga odjenjuje kako “vjerojatno najboljnija prilika Europe” navoeći smiješno male ciejne u središtu grada. Jedan od prvih gradova koji je stavljen pod zaštitu UNESCO-a, trgovački centar iz 13. st. ima najveću tržnicu i tvrđavu na brdu u Europi.

9. Beograd, Srbija – 53,52 dolara

Iskače zbog prilično kvalitetnog smjestašaja, čak i u nižem cijenovnon rangu. Gradska aritektura, od bizantinske do moderne i secesije svjedoči o prošlosti grada, a noćni život na splavovima i nasipu daje mu mladenački štih.

10. Split – 62,08 dolara

Jeftin, lako dosputan i bogate kulture, Split je mjesto kojega bi trebali posjetiti svi koji žele iskusiti djelić hrvatskog načina života. Smješten je na obali i idealna je polazišna točka za istraživanje proslavljenih hrvatskih otoka.

11. Zagreb – 64,92 dolara

Još jedan hrvatski biser. Smješten je u unutrašnjosti što ga štiti od navale “morskih” turista i drži cijene nižima. Šarmantni stari centrar i aktivna kulturna i umjetnička scena daju mnogo toga za posjetiti, čak i s malim budžetom.

12. Vilnius, Litva – 65,88 dolara

Dok većina odredišta na ovom popisu iziskuje podosta truda kako bi stigli, Vilnijus je nova zvijezda na turističkoj karti Europe te je povezan jeftinim linijama sa svim zrakoplovnim centrima u Europi.

13. Bratislava, Slovačka – 68,39 dolara

Na strelomet od Beča, slovačka prijestolnica nodi brojne povijense znamenitosti bez napuhanih cijena. Kaldrma i šarmatni kafići daju dah prošlosti, a NLO zvjezdarnica pogled u budućnost.

14. Otok Santorini – 69,49 dolara

Svi grčki otoci sjajno su odredište, ako ih ne posjećujete u srpnju i kolovozu kada cijene skoče do neba. Prekrasni pejzaži, pristupačna a slasna jela i piće te razumna cijena smještaja razlog su da ga posjetite van sezone.

15. Riga, Litva – 69, 94 dolara

Riga se probija u main-stream odredišta s brojim low-cost zrakoplovnim linijama. Bogatu kulturu, glasoviti muzej secesijske umjetnosti prepoznao je i UNESCO, no usprkos popularnosti Riga ostaje jedno od prihvaljivijih turističkih odredišta u Europi.