Toplotni val zahvatio Grčku, Tursku i Kipar: Temperature idu i do 45 stepeni

Toplotni val zahvatio Grčku, Tursku i Kipar: Temperature idu i do 45 stepeni

Još jedna starija osoba (84) umrla je od toplotnog udara na Kipru dok je sedmični toplotni talas donio rekordne temperature u mnogim zemljama.

Informaciju je potvrdio glasnogovornik Državne zdravstvene organizacije u toj zemlji Charalambos Charilaou.

On je dodao da su tri starija pacijenta u teškom stanju jer su temperature dostigle 40 stepeni.

Požari i dalje haraju dijelovima Kipra, a vatrogasne ekipe u radu ometaju vrućine i jak vjetar.

Suprotno vrijeme u Velikoj Britaniji

Južnu Evropu su pogodile rekordne temperature posljednjih dana, prijeteći da izazovu još požara i donoseći rizik od bolesti i smrti uzrokovanih vrućinom.

U međuvremenu, Velika Britanija i dalje ima neuobičajeno niske temperature praćene i jakom kišom za koju meteorolozi kažu da je uzrokovana klimatskim promjenama.

Vijest o smrti 84-godišnje žene na Kipru stigla je nakon izvještaja o smrti 91-godišnje žene u petak kada je temperatura dostigla 45 stepeni.

Još pet starijih pacijenata liječeno je u bolnicama sa teškim simptomima toplotnog udara.

Charilaou je rekao novinarima da je žena dvaput doživjela srčani zastoj po dolasku u odjel za nesreće i hitnu pomoć u Nikoziji.

“Nakon istrage incidenta, ljekari hitne pomoći su utvrdili da je srčani zastoj rezultat toplotnog udara”, rekao je Charilaou.

On je rekao da se bolnice već nekoliko dana bave slučajevima toplotne iscrpljenosti.

Kipar je u petak izdao svoje prvo crveno upozorenje na ljeto zbog ekstremnih vrućina, a meteorološki odjel potvrdio je da su maksimalne temperature dostigle 45 stepeni.

Pored toga, zbog ekstremno visokih temperatura su obustavljeni teški i umjereni radovi na otvorenom na Kipru, a vatrogasci se bore s požarima ekstremno visokih temperatura.

Temperature i do 44 stepena

Grčka je također bila primorana da zatvori svoj čuveni Akropolj za turiste ove nedelje jer se pripremala za toplotni talas od 43 stepena.

Mnoge škole su zatvorile svoja vrata do kraja sedmice, dok je temperatura u centru Atine iznosila čak 42 stepena.

Još uvijek više temperature zabilježene su na ostrvu Krit od 44,5 stepena i na poluostrvu Peloponez od 43,9 stepeni. Ovakvo vrijeme pokreću južni vjetrovi koji vuku vrući zrak i prašinu na sjever iz sjeverne Afrike.

Grčka je ponudila besplatan odmor na Rodosu turistima koji su morali spavati na podovima aerodroma dok su čekali evakuaciju.

Temperature koje su i do 12 stepeni više od onih uobičajenih su pogodile i dijelove Turske, dok se u Francuskoj stotine vatrogasaca bore sa snažnim požarom sjeverno od Saint-Tropeza.

Toplotni val je izbjegnut u Velikoj Britaniji. U ovoj zemlji su trenutno jaki vjetrovi i kiše, a temeprature su do pet stepeni niže od prosjeka.

Meteorolozi su nagovijestili da bi se trend mogao smiriti do 20. juna kada bi Veliku Britaniju mogao zahvatiti “mega toplotni talas”.

Slična situacija je i u Španiji koju je pogodilo jako nevrijeme i poplave širom zemlje te su na jednom od aerodroma zaustavljeni svi letovi.

Farme maslina su uništene kišom, a farmeri su prijavili da su pogođene desetine hiljada hektara zemlje.

Prognoze su pokazale da će veći dio Bliskog istoka, sjeverne Afrike i mediteranske Evrope ove sedmice doživjeti ekstremne vrućine povezane s klimatskim promjenama.

Očekuje se da će temperature u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Turkmenistanu, Alžiru, Egiptu, Turskoj, Afganistanu i Grčkoj biti više od 40 stepeni.

Climate Central je izvijestio da bi Izrael i Pojas Gaze mogli doživjeti visoke temperature između 30 i 38 stepeni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica