Tornado uništio dom bh. porodice koja je iz rata izbjegla u SAD: Treći put krećemo ispočetka

Screenshot 2 60

U seriji devastirajućih tornada koji su pogodili Kentucky (SAD) poginuo je veliki broj ljudi, a stotine su izgubile domove. Među njima su i Jasmin Grahović i njegova porodica, koji su prisiljeni ponovo graditi život ispočetka. Prašina koju je podigao tornado polako se spušta, a Amerikanci su se već posvetili saniranju štete koju je napravila razorna oluja. Osim velike materijalne štete, oluja je odnijela i desetine života, među kojima i pet osoba porijeklom iz BiH.

Novinarka iz Kentuckyja obišla je razrušene dijelove i razgovarala sa onima koji su najviše pogođeni.

U ruševinama je zatekla Jasmina Grahovića, Bosanca koji već više od dvije decenije živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Iako utučen, Grahović je pristao razgovarati s reporterkom te je ispričao šta se dogodilo kada se tornado približio njegovoj kući.

“Čuo sam eksploziju, a onda me nešto pogodilo u glavu i oborilo na pod. Kada sam ponovo otvorio oči i pogledao iznad sebe – vidio sam da iznad mene više nema krova. Sve se desilo jako brzo. Prebrzo. U tridesetak sekundi sam izgubio sve”, tužno je ispričao.

Osvrćući se na ostatke kuće u kojoj je živio 21 godinu, Grahović je rekao kako je u porodični dom uložio desetine hiljada dolara. Samo u krov je uložio više od 15.000 dolara prije dvije godine, rekao je, a sve je nestalo za manje od minute. Ipak, sretan je što niko od članova porodice nije povrijeđen.

“Kćerka i supruga su pobjegle u podrum, one su dobro. Svi smo dobro”, rekao je, dodavši zatim da je već kontaktirao osiguranje: “Pokrenuli smo proceduru, rekli su nam da moramo sačekati 6-7 dana, pa će nam se javiti. Porodica i ja boravimo kod prijatelja, ali imamo samo jednu prostoriju, to je premalo. Svi hoteli i apartmani su zauzeti, nemamo druge opcije”.

Istakao je kako razumije da se veliki broj porodica u ovom okrugu suočava sa istim problemima, kao i da se suosjeća i razumije ono kroz šta oni prolaze. Ipak je naglasio kako ostaje optimističan jer ima iskustva u ovakvim situacijama.

“Bio sam u ratu četiri-pet godina u svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Znam kako se nositi sa ovim. Ovo nije prvi put da sam izgubio sve, to mi se dešava treći put. Ogroman broj ljudi je tokom rata u BiH izgubio svoje domove, morali smo boraviti u izbjegličkim kampovima”, ispričao je.

Reporterka je zatim nastavila dalje, ostavljajući Grahovića u ruševinama doma koji je gradio godinama. Na odlasku joj je rekao da se nada da će uskoro početi sa renoviranjem i da će naći mjesto gdje može boraviti s porodicom, a zatim se planira vratiti poslu, vožnji kamiona, kako bi što prije ponovo počeo zarađivati za svoju porodicu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakEvropski parlament s 319,2 miliona eura pomaže potresom pogođena područja Hrvatske
Sljedeći članak“Zmajevi” saznali imena mogućih protivnika u Ligi nacija