TRADICIJA DUGA 50 GODINA: Šahovski klub “Čelik” odgaja samo kvalitetne igrače

Foto: Armin Durgut
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Šahovski klub “Čelik” osnovan je prije više od 50 godina. Ranije je nosio naziv i Šahovski klub “Željezničar”. Danas je jedan od boljih šahovskih klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Majstor Enver Muratović objašnjava za bh. novinsku agenciju Patriakako je devet kadeta iz ovog kluba nedavno bilo na federalnom takmičenju od kojih se čak njih sedam plasiralo na državno takmičenje, koje se igra narednog mjeseca u Neumu.

Želja Muratovića kao i njegovog kolege internacionalnog majstora šahaGorana Trkulje je da što više mladih animiraju da igraju šah, koji pospješuje njihove psihičke sposobnosti.

Jedan od najuspješnijih članova šahovskog kluba “Čelik” je Dino Marković, koji je nedavno učestvovao na Evropskom i na Svjetskom prvenstvu i ostvario zavidne rezultate.

– Šah igram osam godina. Viceprvak sam Zeničko-dobojskog kantona i Federacije, a 2010. godine bio sam prvak države – kaže Marković za agenciju Patria.

U klubu “Čelik” šah igraju i žene. Jedna od njih Irma Marković kaže da šah igra već šest godina, a prve poteze napravila je sa njenim bratom Dinom. Sljedeći mjesec odlazi na državno prvenstvo u Neum, gdje očekuje da će ostvariti dobre rezultate.

Muratović i Trkulja objašnjavaju kako u cijeloj BiH ima veoma jakih šahovskih klubova kako i igrača, i da su sretni svaki put kada vide da neki od klubova dobije novog mladog šahistu, piše NAP.