TRADICIJA U KUHINJI: Kako se kiseli kupus?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

kup

Poznata biljka, kupus je jedna od vrlo rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja, te tako ga možete jest na više načina.

Zanimljivo je da kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se tačnije nalazi isključivo i samo u namirnicama i to životinjskog porijekla. Samo iz tog razloga kiseli kupus je neizostavna prehrambena namirnica, koja ukrašava sto i kuhinju svakog domaćinstva. Plus, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C tako da se može odlično nositi sa prvacima kada je ovaj vitamin u pitanju, limunom, kivijem, narandžom.

Ljekovita svojstva

1) osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina;

2) organizam čini otpornim na stres;

3) aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima;

4) potiče izmjenu željeza u krvi;

5) pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;

6) stimuliše rad ćelija i djeluje pomlađujući;

7) pomaže kod izgradnje kostiju;

8) regulira i smanjuje količinu masnih tvari i holesterola u krvi, a isto tako i potiče metabolizam masnih ćelija;

9) jača imunitet i povećava snagu mišića;

10) doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

 

Recept: Kako kiseliti kupus?

Potrebno vam je:

 15kg kupusa / 1 kg soli ili 30kg i 2 kg soli.

 

 

Priprema:

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korijen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad se zna izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav zato što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.