Tradicionalna jela pravi su mamac za goste i prilika za razvoj turizma: Okus Bosne u jednom zalogaju

Tradicionalna jela pravi su mamac za goste i prilika za razvoj turizma: Okus Bosne u jednom zalogaju

Sogan-dolme, punjene paprike, sitni ćevap, begova čorba, burek, ćevapčići, baklava… specijaliteti su koji, osim što osvajaju mirisom i okusom, predstavljaju prave mamce za turiste. Brojni posjetioci glavnog grada Bosne i Hercegovine oduševljeni su bosanskom tradicionalnom hranom, a to svakako treba iskoristiti za razvoj turizma.

Posjetili smo neke od aščinica u srcu Sarajeva kako bismo provjerili šta to turiste najviše privlači. I kako nam je rekao jedan od posjetilaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, „u jednom mu zalogaju cijela Bosna uđe na usta“.

Stara receptura

Kako su nam rekli, željni da probaju jela po bosanskoj, staroj recepturi, često traže ne samo jednu porciju više nego se obrok završi i s više porcija bosanskih specijaliteta.

Vlasnici aščinica pak smatraju da bi promocija starih bosanskih jela mogla biti mnogo bolja, što bi se osjetilo i u njihovom poslu.

Sadeta Ajdinović, vlasnica aščinice ASDŽ na Baščaršiji, za „Avaz“ je kazala da stranci kod njih najviše vole jesti dolme.

– Ovdje su moji porodični korijeni, ovo sam učila od svojih nana, od majke. Često nas stranci pitaju kakva je razlika između naše i turske kuhinje. U osnovi imamo sličnosti, ali to nisu iste kuhinje, jer mi ne volimo mnogo začinjenu hranu. Imamo i utjecaj evropske kuhinje. Bilo bi lijepo kada bi se više radilo na promociji jela iz aščinica, a ne samo ćevabdžinica i buregdžinica, naša tradicionalna jela su vrijedna, bazirana na staroj recepturi i pravljena s ljubavlju – kazala je Ajdinović.

Mjesec hrane

Mirhad Arnautović, generalni direktor grupacije „Nota hoteli“ u Sarajevu te restorana „Čaršija“, također smatra da bi tradicionalna kuhinja mogla privući brojne gastro turiste, ali da je trenutno slaba promocija.

– Ove godine imali smo izuzetno dobar odziv gostiju, od Azije do Amerike. Gosti su zainteresirani da probaju sva jela, od pljeskavice, čorbi, uštipaka, jela s piletinom. Zadovoljni budu, a često pojedu i koju porciju više. Ne žale se na cijene, jer jedu po dvostruko manjoj cijeni nego u svojim državama. Zimi je lošiji promet, a to se osjeti po domaćim gostima, novembar je prilično pust mjesec. Zimi je obim posla smanjen i do 50 posto. Treba više raditi na promociji naših jela, napravimo neki event, neka ljudi znaju šta jedu, pogotovo stranci, da imamo i mi neki svoj mjesec hrane, bilo bi lijepo – rekao je Arnautović.

Arnautović: Zimi ima manje posla
Arnautović: Zimi ima manje posla

Strani gosti

Na Baščaršiji smo sreli i turiste iz Slovenije, Tanju i Davida, koji su nam potvrdili da uživaju u bosanskoj kuhinji.

Oni su kazali da bi mogli pojesti tepsiju baklave koliko je ukusna.

– Oduševljeni smo gradom. Kada je hrana u pitanju, probali smo ćevape, ali naša porodica voli slatko, pogotovo naša djeca, pa je ovaj put baklava bila neizbježna. Izbjegavamo brzu hranu, tako da jedva čekamo probati još neka stara bosanska jela – kazali su Slovenci.

Tolge, Emre i Džan iz Turske: Vole čorbe
Tolge, Emre i Džan iz Turske: Vole čorbe

Tu su i gosti iz Turske, Tolga, Emre i Džan (Can).

– Volimo bosansku kuhinju, naročito slatko. Ćevapi su nadaleko poznati, ali mi volimo i druga jela da probamo. Uživamo u domaćim čorbama i jelima od tijesta – kazali su nam Turci.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica