Portal 072info

TRADICIONALNI KOŠARKAŠKI TURNIR: U Zenici počinje UBM2016 (FOTO+VIDEO)

Približava se 22. juli, dana kada će zeničko naselje Mokušnice ponovo biti u centru pažnje cijelog grada, a i šire. Udruženje za sport i kulturu ZOP iz Zenice ove godine ide korak naprijed jer zenički već tradicionalni basketaški turnir UBM je na listi FIBA 3×3 turnira, a organizatori su proširili kapacitete turnira na UBM Srednje škole i UBM Osnovne škole. Pored takmičenja u košarci 3×3 u jutarnjim satima bit će uprilićena sportsko – edukativna manifestacija DOBRA STRANA ULICE za mališane predškolskog i školskog uzrasta.

slika1

Portal 072info  je medijski pokrovitelj ovog sportskog događaja, stoga vam u nastavku donosimo razgovor sa Projekt menadžerom i predsjednikom Udruženja za sport i kulturu ZOP – Adijem Mujkanovićem, a koji nam je otkrio i najsitnije detalje oko nadolazećeg događaja za kojim vlada odlično interesovanje.

 

  1. Koncept UBM2016. Šta je novo?

Mnogobrojni su noviteti vezani za UBM ove godine, jer pored 3×3 turnira željeli smo da mlađim generacijama pružimo priliku da pokažu svoje košarkaško znanje na UBM srednje škole i UBM Osnovne škole. Igrat će po oficijelnim FIBA 3×3 pravilima, uz kraće vrijeme utakmica. Finale se igra jedno iza drugog u nedelju 24.07. u večernjem terminu, tako da će gledaoci imati priliku da gledaju tri finala, a osnovci i srednjoškolci će imati priliku da igraju pred mnogobrojnim gledaocima. Svaka kategorija će imati svoje individualne igre, tako da će mnogobrojni učesnici UBM-a imati priliku da se takmiče, zabave i osvoje neku od vrijednih nagrada.

Ove godine također organizujete sportsko-edukativnu manifestaciju DOBRA STRANA ULICE, možete li nam otkriti par detalja?

Naravno. Ove godine smo veliku pažnju posvetili Dobroj strani ulice zato što je prošlogodišnja manifestacija bila veoma uspješna, uz veliki odziv i interesovanje mladih za sportom i novim aktivnostima prezentovanih na edukativnim štandovima. Želimo da priredimo pravi košarkaški praznik za naše mališane, jer pored zabavnih treninga i košarkaških lekcija, djeca će imati priliku posjetiti štandove mnogih zeničkih udruženja, organizacija, klubova, vatrogasaca, stomatologa, farmaceuta. Smatramo da je važno djeci dati priliku da se upoznaju sa kvalitetnim sadržajem koji pruža naš grad, a oni će sami izabrati šta im je najinteresantnije.

Svako dijete će dobiti osvježenje, poslastice, poklone jer kažem vam ovo će biti košarkaški praznik.

Veoma ste poznati po mnogobrojnim igrama za gledaoce, kakvi su Vam planovi ove godine?

Interakcija sa publikom je veoma bitna stvar za UBM. Ne mogu se svi prijaviti da igraju 3×3, jer broj mjesta je ograničen, zato kategorično ćemo pripremiti individualne igre za sve zainteresovane gledaoce. Veoma smo zadovoljni takmičarskim duhom naše publike, a prošle godine na individualne igre  prijavilo se preko 200 takmičara. Imat ćemo takmičenje u šutiranju trica, Test Vještine i Slobodna bacanja. Svaki pobjednik osvojit će dobre nagrade.

Saradnja sa Njemačkom Ambasadom Sarajevo i NATO, recite nam nešto o tome?

Kvalitet Uličnog basketa Mokušnice, pored mnogih domaćih ustanova i firmi poput BH telecoma, prepoznat je i od strane Njemačke Ambasade i NATO-a, i veoma smo ponosni zbog toga. Uz njihovu pomoć obezbijedit ćemo mališanima na Dobroj strani ulice sportske rekvizite i poklone, a počastvovani ćemo biti i dolaskom zamjenika njemačkog ambasadora gospodina Christian Sedat i zapovjednice NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz na otvaranje naše manifestacije u petak 22.07. u 10:00 sati.

Nagrade za najbolje takmičare?

Ove godine pobjednika u FIBA 3×3 Endorsed Seniori kategoriji očekuje nagrada u iznosu od 1200 KM, dok drugoplasirani i trećeplasirani će dobiti po 500 KM i 300 KM. Pobjednici UBM Srednje škole i UBM Osnovne škole očekuju odlične robne nagrade. Pobjednik u šutiranju trica bit će nagrađen sa novčanom nagradom. Pobjednik testa vještine će biti nagrađen robnom  nagradom. Za pobjednike takmičenja slobodna bacanja obezbijedili smo nagrade prijatelja projekta.

slika 4

Imate novu maskotu, android aplikaciju?

Pa nastojimo iz godine u godinu da napredujemo. Veliki prijatelj projekta Zdravko Cvjetković i ove godine je bio uz UBM tim i kreirao je unikatnu maskotu turnira Basket Maxa. Uz pomoć Tarika Jerkovića i njegovih kolega,uspjeli smo napraviti i andorid aplikaciju, koju svi mogu preuzeti sa Google Playa potpuno besplatno, a želim i dodati da će biti i nagrade za one koji imaju instaliranu aplikaciju. Mnogo iznenađenja očekuje naše posjetioce i takmičare.

Za kraj bi želio da pozovem roditelje da dovedu djecu, djeca da dovedu prijatelje na DOBRU STRANU ULICE u petak 22.07. u 10:00 sati, a sve zainteresirane basketaše starije i mlađe pozivam da se fer i korektno takmiče, druže i osvoje vrijedne nagrade.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box