Portal 072info

TRAGEDIJA: Beba joj umrla u stomaku, a ljekari nisu znali da je trudna!

trudna

Umirala sam od bolova, osjećala kako me beba udara, a oni su tvrdili da imam urinarnu infekciju. Neću moći da rađam, priča očajna žena.

Supružnici Lidija (34) i Almin (37) Hazirović iz Novog Pazara podnijeli su Višem tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave protiv dvoje ljekara ovdašnje Opšte bolnice, koje terete da su svojim ‚‘neznanjem, neprofesionalnošću i nepreduzimanjem potrebnih mjera‘‘ doprinijeli da Lidija izgubi bebu, umalo premine, i uz to više neće moći da rađa!

Pakao smo prošli! Naša bol je neopisiva, ali nećemo odustati, ne zbog nas, nego zbog drugih majki kojima se ovo može desiti – rekli su njih dvoje juče u Pazaru. Lidija je, kaže, 8. decembra, u 26 nedjelji trudnoće, dobila jake bolove, pa je odmah otišla kod ljekara opšte prakse.

Prebacili su me na ginekologiju, ali ljekarka nije mogla da konstatuje o čemu je riječ. Nekoliko puta sam se onesvješćivala, a pitali su me jesam li sigurna da sam trudna, jer, kazali su mi tokom pregleda, ne vide plod. Tvrdili su u jednom trenutku da imam i urinarnu infekciju, pa sam tokom popodneva pila uvin čaj! Umirala sam od bola, osjećala kako me beba udara po stomaku. Nisu uradili potrebna snimanja – kroz suze opisuje Lidija svoje muke.

Iz Novog Pazara Lidija je te noći hitno prebačena u Kragujevac. Tokom puta, kaže, umalo nije umrla. U otpusnoj listi koju su dobili u Pazaru stajalo je da je beba – mrtva!

– Tamo ljekari nisu mogli da vjeruju, pitali su nas: šta oni to tamo rade. Rekli su mi da je beba, koja je u Pazaru bila mrtva, oštetila samo jedan krvni sud, umrla bih za pola sata.

Doktor u Kragujevcu rekao je mom suprugu da mi je pukla materica, da je beba negdje ispod želuca, da sam ja životno ugrožena. Znam i da poslije toliko oklijevanja i pogrešnih dijagnoza samo rijetki prežive. Bog i ljekari u Kragujevcu spasli su mi život – kaže Lidija.

Hazirovići su krivične prijave podnijeli protiv dr Ajše H. i dr Muamera Š. Sumnjaju, dodaju, da je u ovom slučaju bilo i falsifikovanja medicinske dokumentacije i najavljuju nove tužbe.

Direktor Bolnice u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek kaže da je zatražio spoljni stručni nadzor, da je na strani pacijenata, ali i da ljekare ne može optužiti dok se istina ne utvrdi.

– Ljekari su dali pisane izjave u kojima stoji da je ona najprije odbila CTG pregled zbog jakih bolova, da je dobila terapiju, da je kasnije urađen pregled na kome nisu registrovani otkucaji srca ploda, da je roditeljima rečeno da je beba mrtva. Ljekar kaže da je bio protiv transporta Lidije u Kragujevac – kaže direktor Đerlek.

Kurir

Podijelite članak