TRAGEDIJA KAKVU NE PAMTE: 292 osobe ostale zarobljene u utrobi potonulog broda

Podijelite vijest

ronioc

”Sve je bilo u redu, a onda se čulo ”buum”, zvuk padanja tereta”, kazala je Reutersu Cha Eun-ok, koja je bila na palubi i fotografirala. ”Tada smo preko zvučnika čuli obavijest da ostanemo na mjestima. Oni koji su ostali na mjestima, ostali su zarobljeni”, rekla je.

Dosad je potvrđena smrt triju osoba, a 164 su spašene. Za 292 osobe se još traga, objavile su južnokorejske vlasti.

“Bojim se da su male šanse za preživljavanje onima koji su ostali zarobljeni u utrobi potonulog broda”, rekao je AFP-u jedan od spasilaca.

Među 459 putnika i članova posade na trajektu “Sewolu”, bilo je 324 učenika i njihovih 14 učitelja koji su iz luke u Incheonu krenuli na školski izlet na otok Jeju, poznato turističko odredište koje zovu i “južnokorejski Havaji”, stotinjak kilometara južno od Korejskog poluotoka. Radi se o učenicima srednje škole u Ansanu, predgrađu Seula.

Brodovi, helikopteri i elitni ronioci pokušavaju pronaći tristotinjak nestalih nakon potonuća trajekta pokraj južne obale Južne Koreje u srijedu, što bi se moglo pretvoriti u najgoru mirnodopsku nesreću u toj zemlji u zadnjih 20 godina.

Okolnosti potonuća nisu još jasne. More je bilo relativno mirno, a vremenski uslovi nisu nepovoljni. Trajekt je bio ispunjen samo do pola kapaciteta.

Na snimkama koje su prve objavljene na televiziji vidi se trajekt okrenut na bok i zaronjen do pola u more pod kutom od 45 stupnjeva, nad kojim nadlijeću helikopteri. Na kasnijim snimkama vidi se samo dio krme trajekta koji viri iz vode. Od nagnuća do potonuća broda prošlo je oko dva sata, javlja BBC.

Kamere su zabilježile i prestravljene putnike s pojasevima za spašavanje kako se penju u čamce za spašavanje dok more postupno prekriva zapovjedni most, a brod polako tone u dubinu. Temperatura mora je 12 stepeni Celzijevih.

Preživjeli kažu da su prije potonuća čuli neki udarac. Nesreća se dogodila 35 kilometara od otoka Byungpoonga, gdje nema hridi i grebena pa se pretpostavlja da je u pitanju neki mehanički uzrok.

“Sve je bilo u redu, a onda se čulo ‘buum’, zvuk padanja tereta”, kazala je Reutersu Cha Eun-ok, koja je bila na palubi i fotografirala. “Tada smo preko zvučnika čuli obavijest da ostanemo na mjestima. Oni koji su ostali na mjestima, ostali su zarobljeni”, rekla je.

“Posada nam je rekla da se ne mičemo i sjednemo. A kada se brod počeo naginjati, postalo je vrlo teško izvući se”, rekao je jedan srednjoškolac televiziji YTN.

U školi u Ansanu kaotične su scene. Roditelji i članovi obitelji žrtava su u panici, neki i vrišteći pokušavaju doznati što im se dogodilo s djecom.

“Upravo sam razgovarala sa svojom kćeri. Spasili su je zajedno s još deset učenika”, rekla je jedna majka s vidljivim olakšanjem.

U potrazi sudjeluju deseci helikoptera, 34 broda, vojna i komercijalna, i 178 ronilaca. Pomoć je ponudila i američka mornarica koja ima bazu u blizini.

Stotine trajekata svakog dana povezuju južnokorejsku obalu i otoke. Nesreće su rijetke. Posljednja ovakvih razmjera bila je u listopadu 1993. godine, kada je u potonuću trajekta poginulo oko 300 ljudi.

Danas potonuli brod može primiti 900 putnika i 180 vozila, dug je 146 metara i izgrađen je u Japanu 1994. godine.

dnevnik.hr