Tragedije na sarajevskim cestama iz kojih sistem nije izvukao pouku: Šta radi pravosuđe?

Screenshot 1 51

Teška saobraćajna nesreća u Sarajevu je opet aktuelizirala dobro poznata pitanja.

Jedno od najznačajnijih se odnosi na one koji čine teške saobraćajne prekršaje, a bez da se ne sakcionišu ili se neadekvatno sankcionišu. Saobraćajne nesreće se ne mogu učiniti nemogućim. Toga su svi svjesni, ali su uznemireni zbog učestalih teških nesreća za koje su odgovorni višestruki počinioci saobraćajnih prekršaja i krivičnih djela.

Da razlog za uznemirenost bude veća jeste to što se počinioci javno hvale, najčešće preko društvenih mreža, opasnom vožnjom, što je dojam da policija, tužilaštvo i sudovi neodgovarajuće djeluju. Dešavalo se da krivci za teške saobraćajne nesreće slobodno hodaju i vozaju se nedugo nakon osuđujuće presude.

Hašim Kadić, Jelena Opričić, Hava Dovadžija, Selma Agić i Edita Malkoč su među većim brojem osoba koje su izgubile život zbog obijesne vožnje drugih pojedinaca. Nadležni su obećavali reakciju s porukom nikad više. No, i dalje se dešavaju tragedije zbog pojedinaca za koje se čini da su nedodirljivi za nadležne.

“Izgleda da im je omogućeno da se tako ponašaju”

Advokatica Adela Duraković je bila punomoćnik porodica Agić i Malkoč tokom suđenja Sanjinu Sefiću koji je 2016. u Sarajevu automobilom usmrtio Selmu i Editu. Duraković je za Klix.ba komentarisala navedene probleme naglasivši da je krivac – sistem.

“Svi koji su stradali su stradali od djece ljudi koji su poznati po kriminalnoj prošlosti. Bahate se i nemaju mjere ni u čemu. Izgleda da im je omogućeno da se tako ponašaju. Ne znam kako uopće utjecati na takve pojedince. Svakako da je kriv sistem”, kazala je.

Komentarišući navode da je vozač, koji je sinoć u Sarajevu terencem udario tinejdžera danima ranije brzo vozio, pitala se šta je policija radila.

“Zaustavit će bilo koga, a ne zaustavljaju ljude koji rade to što rade. To je van pameti, posebno ako je neko od ranije poznat policiji. Valjda bi za takve ljude trebali imati pet očiju, a ne da dopuste da ponovo neko strada”, istakla je Duraković.

Osvrnula se i na to da pojedini ponovo upravljaju vozilom tokom suđenja i nakon presude za saobraćajnu nesreću.

“Najiskrenije, pravosuđe je veoma često jako šuplje. Ovome se mora stati u kraj, iako se u posljednje tri godine za ovakva djela daju strožije kazne, nego što je to bilo ranije po npr. dvije ili tri godine. Sada to ide i na više od deset godina. Neko je došao sebi i rekao da se to mora strožije kažnjavati. Izgleda da te ljude koji se osude ništa ne znači jer misle da su iznad zakona, nedodirljivi”, naglasila je.

Ponovila je da je riječ o propustu sistema jer na vrijeme ne reaguje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE