Portal 072info

Tragična životna priča jedne od najljepših glumica s ovih prostora

sonja 1 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srpska glumica Sonja Savić bila je jedna od najljepših i najpoznatijih glumica s ovih prostora, a ovih bi dana proslavila 59. rođendan da se njen život prije 12 godina nije tragično ugasio.

Glumica koju je publika obožavala pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja 23. septembra 2008. godine, a imala je tek 47 godina. Medicinare, koje je pozvao njen tadašnji partner, šokirao je prizor koji ih je tamo zatekao. Sonja je bila okružena iskorištenim špricama, a u cijelom je stanu jedini namještaj bio madrac na podu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sonja se glumom počela baviti već sa 16 godina, a četiri godine kasnije diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu. Vrhunac slave postigla je početkom 80-ih godina tpkom kojih je snimila pet filmova koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju, a osvojila je i brojne nagrade, poput one na Venecijanskom festivalu.

Među njima je bio film “Una”, koji je obilježila scena u kojoj gola Sonja jede trešnje na balkonu i zavodi svog profesora koji ju intervjuiše.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ostali filmovi koji su obilježili njenu karijeru bili su “Davitelj protiv davitelja”, “Život je lep”, Balkanski špijun”, “Mi nismo anđeli”, “Jug-jugoistok” te brojni drugi. Početkom 90-ih godina Sonja se počela baviti režijom i raditi na projektima koji su se protivili ratu u Jugoslaviji.

80-ih godina Sonja se počela družiti s bendom Ekaterina Velika, a sa svim je članovima bila bliska prijateljica. Jednom je izjavila kako je bila sretna što je pronašla ljude koji su nesretni kao ona, misleći pritom na bend. U to je vrijeme upoznala i jazz-muzičara Vlajka Lalića, s kojim je godinama bila u vezi. Lalić je tragično poginuo 1990. godine utopivši se na jedrenju. Savić je u to vrijeme imala 29 godina, a rekla je jednom prilikom da sebe smatra udovicom. On joj je bio velika ljubav i maštala je o tome da s njim provede cijeli život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednjih godina života povukla se iz javnosti, a glumu je potpuno zanemarila. U jednom je intervjuu priznala kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću, a priznala je kako joj život nema smisla jer nikada nije rodila.

Sonja Savić pokopana je u rodnom selu svog oca, a na sprovod joj nije došao niko od kolega.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)