Tragične greške na pružnim prijelazima

Pružni prijelazi kod nas spadaju u kategoriju rizičnih područja kada je riječ o sigurnosti saobraćaja. Posljednji slučaj stravične nesreće u kojoj su na pružnom prijelazu Stanovi kod Doboja živote izgubili supružnici Zlatko i Slavica Đedovac i njihova mlađa kćerka, dok se starija Nikolina u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Banja Luka bori za život, potresao je građane naše zemlje.

Zdravstveno stanje povrijeđene djevojke Nikoline Đedovac i dalje je veoma teško.

 Minimalna ulaganja

Prema riječima načelnika UKC-a Darka Golića i glavnog dežurnog ljekara Jugoslava Đerija, Nikolina je u dubokoj komi i priključena je na aparate za vještačko disanje.

Do nesreće je došlo kada je na Passat u kojem se nalazila porodica naletio na teretni voz Banja Luka – Doboj, a kako su nam kazali mještani, voz je gurao automobil 300 metara.  A da bi se voz zaustavio, potrebno mu je 700 metara.

Na ovom prijelazu do sada se dogodilo pet teških saobraćajnih nesreća.

Sigurnost saobraćaja u BiH jedno je od najsloženijih pitanja zbog komplicirane strukture nadležnosti i minimalnih ulaganja u sigurnost saobraćaja.

Iskusni mašinovođa Jasmin Kurić ističe da od Zenice do Sarajeva ima 11 prijelaza i na svim je obavezan znak „Stop“.

– Ali, mnogi vozači na to se ne obaziru, već prolete velikom brzinom. Prođu preko prijelaza iako im se približava voz – kaže Kurić.

U toku smjene, dodaje, bude više takvih slučajeve.

 Ispod rampe

– Dešava se i da se pješaci provlače ispod rampe da bi prošli prije voza. Također, dešavalo mi se da vozila prolete preko pruge desetak metara ispred mene. Ne mogu shvatiti kako ti ljudi voze nesmotreno – dodao je Kurić.

Na prugama „Željeznica FBiH“ sagrađeno je 195 prijelaza. Svi su osigurani i obilježeni odgovarajućom signalizacijom, ovisno o načinu osiguranja. Trenutno je 40 prijelaza osigurano aktivnom zaštitom, a 155 pasivnom. To je za „Avaz“ potvrdila Senka Račić, načelnica Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

– Nesreće na prijelazima događaju se prije svega zbog neodgovornog i nepropisnog ponašanja učesnika u saobraćaju – kazala je Račić.

„Željeznice FBiH“ uglavnom su same izdvajale sredstva za povećanje sigurnosti. Iz te kompanije rečeno nam je da su 2005. godine na 11 prijelaza od Zenice do Sarajeva postavili novu aktivnu zaštitu, 2011. su osigurali dva prijelaza kod Živinica, a 2013. četiri od Mostara do Čapljine.

Dan žalosti u Doboju

Sahrana nastradalih članova porodice Đedovac bit će obavljena danas u 13 sati na groblju Stanari.

– Oni su moji rođaci, a sada se borim da organiziram sahranu. Ovo je nenadoknadiva tragedija – kazao je Dragan Bosić iz Stanova.

Velika tuga, šok i nevjerica bili su jučer i u srednjoj Medicinskoj školi u Doboju, koju su pohađale sestre Đedovac. Direktorica je kazala da j ecijela škola u šoku zbog tragedije.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović proglasio je dan žalosti u ovom gradu.

Nesreće

27. oktobra 2013.  

U Prijedoru na pružnom prijelazu Raškovac poginuo je Boško Knežević (72), koji je Golfom pokušao prijeći prugu. Tada je na njega naletio brzi voz koji je saobraćao na relaciji Sarajevo – Zagreb.

 29. oktobra 2013. 

Na pružnom prijelazu u naselju Ljubače, na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, poginuo je pedesetogodišnji Fahrudin Hasanbašić.

26. februara 2015. 

Stanoje Mićanović (51) iz Garevca kod Modriče poginuo je kada je u automobil kojim je upravljao udario teretni voz na pružnom prijelazu kod tog grada.

 3. januara 2016.

Na nezaštićenom pružnom prijelazu zvanom „trinaestica“ u Prijedoru poginule su četiri osobe, među kojima je i devetogodišnji dječak.

Autor:Avaz.ba