Portal 072info

Tragom vijesti iz Gorenja: Stotine Bosanaca pravi televizore

31157
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju,, koja je s radom počela prvih dana nove godine, posao je dobilo skoro stotinu radnika iz Bosne i Hercegovine.

Većina njih u taj slovenački grad stigla je tokom novembra kada je samo u jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika, Teočaka… Po zanimanju su mehanotehničari, CNC tehničari, projektanti na kompjuterima, elektrotehničari, mašinci… Prevoz i smještaj u Velenju obezbijedila je tvornica Hisense Gorenje.

Prije ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku i pri tome, kako saznajemo znanjem, vještinom i ozbiljnim prihvatanjem radnih zadataka zadovoljili poslodavca. Njihova mjesečna plata nezvanično biće oko hiljadu eura.

Tvornica trenutno zapošljava 350 radnika a već do kraja ovog mjeseca biće ih 520. Među novima koji dolaze ili će doći ovih dana biće također grupe nezaposlenih iz BiH.

Prof. dr. Asim Ibrahimagić, ekspert za oblast zapošljavanja u inostranstvu (bio je i v.d. direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH), podsjeća na to da se ovo i ovakvo angažovanja radne snage iz BiH u Sloveniji odvija prema bilateralnom sporazumu koji su dvije države, odnosno dvije agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016.godine, pet godina nakon njegovog ne baš lahkog usaglašavanja.

– Tim sporazumom radnicima iz BiH garantuje se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenim u našoj zemlji vlada veliko interesovanje za odlazak u Sloveniju, zaključio je u izjavi za Indikator.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME