AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao je predsjednike Srbije i Kosova na razgovore u Vašington 27. juna ove godine, objavio je američki list The Wall Street Journal. 

Kako navodi list, američki predsjednik ima namjeru da postigne konačni dogovor između ove dvije države prije predsjedničkih izbora ove godine. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) su, kako navodi list, inače veoma blizak administraciji, pozvani u Bijelu kući na razgovore. List ističe da bi rješavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizirati cijeli region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji. 

– Usprkos situaciji u SAD i širenju koronavirusa, Tramp se nada da će osigurati dugoročni održivi formalni mirovni ugovor u regiji koji je bio žarište suparničkih sila, kako bi poboljšao svoj vanjskopolitički kredibilitet. Ali novo otvaranje razgovora između Kosova i susjedne Srbije, ruskog saveznika, koji podržavaju SAD, već izaziva kontroverzu u Europi, gdje se diplomati smatraju da bi se Evropska unija mogla smjestiti u problem – navedeno je u tekstu. 

Srbija i Kosovo potvrdili su da su dobili poziv za sastanak u Beloj kući 27. juna.

Trump osobno se zainteresirao za to pitanje prošle godine, nakon što su čelnici dviju zemalja pristupili administraciji, rekao je visoki američki dužnosnik. Rješavanje dugogodišnjeg spora značilo bi Trampu uoči izbora, smatraju zvaničnici administracije, budući da su razgovori sa Sjevernom Korejom i pritisak na Iran do sada dali ograničene rezultate.

Uspješan ishod proširio bi utjecaj SAD na Balkanu, gdje se Kina i Rusija agresivno natječu za utjecaj, posebno od početka pandemije.

Pisanje ovog lista potvrdio je svojom objavom na Twitteru specijalni predstavnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell).

– Sjajne vijesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu – napisao je Grenel.

Dodao je kako će se dvije strane, “ako bilo koja bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, vratiti na status kvo nakon što napuste Vašington”.

– Kao što konzistentno govorimo, prvo moramo načiniti napredak po pitanju rasta ekonomija. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima – naveo je Grenel.

Na Twitteru se oglasio i predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) koji je naveo kako su liderstvo i podrška SAD uvijek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova.

– Zbog toga pozdravljam poziv za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vodstvom predsjednika SAD Donalda Trampa i Ričarda Grenela – napisao je Tači.

Avaz