Transrodna Naida: Nemam ništa protiv, ali neću ići na Povorku ponosa, nije mi mjesto tu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nekad Ramiz Mujkanović, a danas Naida, već nekoliko mjeseci uzima hormonalnu terapiju koja prethodi hirurškom tretmanu promjene spola. U sedmom mjesecu Naida ide na operacije i proces privodi kraju.

Za portal “Avaza” kaže da je nervozna i da je teško.

– Kompletan proces je jako težak i fizički i psihički. Svašta se dešava što se tiče terapije. U sedmom mjesecu idem na operacije i prilazim kraju. Sve što sam uradila, kompletnu tranziciju, uradila sam sama, nijedna organizacija mi nije pomogla. Sve sam sama odradila. Očigledno sam sposobna za sve to. I medijski sam prošla i svi su upoznati s mojim djelom. Nemam nikakav problem gdje god da se pojavim – kaže nam Naida.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Nikada nije imala nikakav problem

Ipak, što se tiče Povorke ponosa koja se danas održava u Sarajevu, Naida smatra da joj nije mjesto tu.

– Neću biti na Povorci ponosa, nisam pobornik parade. Meni je Prada ponosa svaki dan kada idem na posao, kada izlazim sa drugaricama. Zaista, što se tiče parade, nemam ništa protiv ljudi koji idu. Slušala sam maloprije skup koji je protiv parade. U Sarajevu sam sedam godina i pri kraju sam sa tranzicijom i nikada u životu nisam imala nikakav problem. Jedini problem koji sam imala bio je sa papirologijom kada sam mijenjala ime – govori nam Naida.

ČITAJ JOŠ:  Snijeg moguć naredne sedmice, zimska služba tvrdi - spremna za sezonu

Smatra da organizacije koje se bore za LGBT prava neće ništa napraviti.

– Ovo je treća parada ako se ne varam, do sada su mogli nešto napraviti. Zaista nemam ništa protiv parade ponosa ali meni nije tu mjesto. Svaki dan se borim sa istim tim stvarima u BiH, ne vidim šta bih ja promijenila svojim pojavljivanjem. Generalno, sada kad pogledam i realno kada pogledam neke stvari, stvaraju se samo problemi posla ljudima. 

ČITAJ JOŠ:  Izvoz iz BiH u prvoj polovini ove godine povećan za oko 40 posto

Meni nije tu mjesto

– Ne bude problem na Paradi ponosa jer je tu i policija i specijalci, ali se stvaraju problemi poslije ljudima. Neko će mene spomenuti koja nisam bila tu i steći će se ružno mišljenje. Imam prijatelje koji će ići danas tamo, ali jednostavno ne vidim da bih bilo šta ja uspjela da promijenim svojim prisustvom – zaključila je Naida.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING