Travničani najavili ekološki projekt “Ne okolišaj, ubaci za peticu”, skupljeni novac će pripasti djeci

Ugovor o realizaciji projekta potpisali su načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, rektor Internacionalnog Univerziteta Travnik akademik prof. dr. Ibrahim Jusufranić, vlasnica firme Eko-industrijski otpad “Zizi” Zijada Isić i predstavnici svih škola s područja općine Travnik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Glavni cilj projekta je sprečavanje onečišćenja i zagađenja okoliša.

Projekt će se sprovoditi kroz model organizovanog sakupljanja, odvoza, otkupa i reciklaže PET ambalaže, što će predstavljati veliki napredak u razvoju ekološke svijesti unutar ekološke sredine općine Travnik.

U projektu će učestvovati osnovne škole sa područja općine Travnik, a glavni akteri će biti učenici koji će prikupljati PET ambalažu. Prikupljeni novac od ovih aktivnosti će biti iskorišten za ekskurzije, izlete i druge aktivnosti učenika.

Općina Travnik će obezbijediti početna sredstva za ovaj projekt, a predstavnici Ekološkog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik će konstantno raditi na edukaciji i buđenju svijesti najmlađe populacije putem edukativnih predavanja i radionica.

Tokom potpisivanja ugovora o realizaciji projekta istaknuto je da se sličan projekt uspješno sprovodi u općini Tešanj i očekuje se da će i u Travniku učenici prepoznati važnost prikupljanja PET ambalaža.

Klix.ba