AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Štete nastale na zasadima maline na području travničke općine su velike, a na pojedinim zasadima uništeno je i do 90 posto ove kulture, rečeno je na stručnom predavanju koje je organiziralo Udruženje „Travnička malina“.

– Prije nekoliko dana obišli smo proizvođače koji su prijavili da imaju najveće štete i najviše problema. Ima proizvođača sorti miker i vilamet, koji su sačuvali svoju proizvodnju 100 posto. Imamo drugu grupu koja ima štete oko 30 posto, i to su proizvođači koji su imali štete nakon onih „sibirskih“ hladnoća. Međutim, najugroženiji su oni koji su preživjeli te niske temperature i nedavno su bili zahvaćeni mrazom i snijegom. Ima plantaža gdje su sve rodne grane 90 posto oštećene. Proizvođači polke su totalno stradali – kazao je prof. dr. Adnan Maličević s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, istaknuvši da je šteta oko 50 posto ako se sve sumira.

Stare navike 

On je naglasio da će malinari u ovim dijelovima BiH morati promijeniti navike, jer ne može se sve riješiti „čarobnim štapićem, otići u apoteku i kupiti hemijsko sredstvo“.

– Nema igranja preparatima jer ne samo da se ubijaju pčele i bubamare, počet će se ubijati i ljudi ako se bude nekontrolirano prskalo – upozorava prof. Maličević.

Najviše štete pretrpjeli su uzgajivači maline na zapadnom dijelu travničke općine. Armin Zahirović iz Bijelog Bučja kod Travnika uzgaja maline na površini od dva dunuma i nedavni snijeg i mraz nanijeli su mu veliku štetu.

Jak vjetar 

– Snijega je bilo i do 60 centimetara, a temperatura se spuštala i do minus devet stepeni. Šteta je nastupila na više od 50 posto zasada, totalno su izmrzle. Ono što nisu uništili snijeg i mraz, uništio je jak vjetar nakon toga – naglašava Zahirović.

Edin Mameledžija, uzgajivač maline iz Turbeta koji je zasadio ovu kulturu na šest dunuma, pretrpio je štetu od oko 30 posto. Šteta je nastala tokom zimskih hladnoća, ali i krajem prošlog mjeseca usljed snijega i mraza.

Posljedice mraza

Almir Zahirović iz Bijelog Bučja napravio je prvi zasad maline na 1,2 dunuma i na nadmorskoj visini od oko 900 metara.

almir-zahirovic4

Zahirović: Uništeno 95 posto

– Nekoliko noći borili smo se sa snijegom i skidali ga, ali nakon toga je došao mraz. Šteta je nastupila na oko 95 posto zasada – kaže Zahirović.
avaz.ba