Portal 072info

Travnik postaje nezaobilazna turistička destinacija u BiH

Općina Travnik postaje nezaobilazna turistička destinacija u BiH, a turizam jedna od najznačajnijih grana za razvoj, rečeno je danas u okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma, u organizaciji Turističke zajednice Srednjobosanske županije (SBŽ), Općine Travnik i Zavičajnog muzeja.

– Općina Travnik u posljednje tri do četiri godine postaje nezaobilazna turistička destinacija i prema svim informacijama, kad sumiramo rezultate, atraktivna je gostima tijekom svih 365 dana u godini – kazao je direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević, ističući da, osim Vlašića, kao poželjnog odredišta za domaće i inozemne goste, veliki potencijal ima bogata kulturno-povijesna baština te općine.

Matošević se osvrnuo i na izradu strateškog dokumenta iz oblasti turizma koji će, kako očekuje, ponuditi sustavna rješenja kako bi Travnik bio svrstan među pet najznačajnijih turističkih destinacija u BiH.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić ukazao je na potrebu rješavanja zakonske regulative, odnosno usvajanja federalnih zakona o turističkim zajednicama, taksama i ugostiteljstvu.

– Zakonska regulativa trenutno nas malo koči, a ovi zakoni su veoma značajni jer će nam omogućiti dodatnu kvalitetu, kako u organizacijskom, tako i ekonomskom smislu – kazao je Hadžiemrić.

On je istaknuo da postoji još dosta prostora za unaprjeđenje te se osvrnuo i na problem ograničenog smještajnog kapaciteta, odnosno nedostatak hotela u gradu, pozivajući zainteresirane investitore na ulaganje u tu oblast.

Govoreći o ulozi kulturno-povijesne baštine u razvoju turizma, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić ocijenila je da se Travnik u tom smislu već potvrdio kao važna turistička destinacija, naglašavajući da je u tom procesu Zavičajni muzej veoma bitna karika.

– Travnik u urbanom smislu predstavlja spoj istoka i zapada, jer se, ovisno gdje se nalazite, može doživjeti utjecaj različitih civilizacija i kultura – kazala je ona, naglasivši kako Zavičajni muzej, uz brigu o kulturno-povijesnom naslijeđu, radi i na otkrivanju novih destinacija koje se mogu uklopiti u turističku sliku Travnika.

Maslić je istaknula da je u tijeku izrada turističke mape koja bi locirala sva kulturna dobra u Općini Travnik i koja bi poslužila za organiziranje tematskih turističkih posjeta.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma, održan je i sastanak predstavnika Općine Travnik, Turističke zajednice SBŽ-a i nositelja turističke ponude, te je predstavljen i novi promotivni video Travnika i okolice.

Avaz.ba

Podijelite članak