Portal 072info

Traže ljude koji piju crno vino da učestvuju u studiji

A waiter serves a glass of red wine from Spain during a tasting session at Vinexpo Asia-Pacific, the International Wine and Spirits Exhibition for the Asia-Pacific region, in Hong Kong May 28, 2008. REUTERS/Victor Fraile (CHINA) - RTX68P5

Istraživači sa Univerziteta Northumbria traže volontere za studiju koja će se baviti istraživanjem prednosti crnog vina na funkcije mozga, a svaki volonter će biti plaćen 65 funti.

Volonteri moraju biti nepušači, imati između 18 i 35 ili 50 i 70 godina, te moraju biti dobrog zdravlja.

Učesnici će morati prisustvovati istraživanjima na Univerzitetu koji su nazvani “Učinak mozga i istraživački centar ishrane” i to u tri navrata: početni koji uključuje pregled i trening, zatim testiranje koje će trajati nešto više od dva sata, a zatim će se od učesnika tražiti da urade razne kognitivne zadatke.

“Postoji niz prednosti od konzumiranja crnog grožđa. Za ekstrakt iz kože crnog grožđa, resveratrol, utvrđeno je da povećava protok krvi u mozak i, u nekim slučajevima, povećava mentalne učinke tokom kognitivnih zadataka”, istakao je vođa istraživanja Timothy Eschle.

“Većina studija je provedena na mladim osobama na vrhuncu njihove kognitivne sposobnosti, tako da se očekuje da će koristi od resveratrola biti istaknute kod starijih osoba koje pate od blagog prirodnog pada u određenim aspektima mentalne funkcije, kao što su memorija i vrijeme reakcije”, kazao je.

Za potrebe ove studije, volonteri ipak neće piti crno vino već će se resveratrol davati u obliku kapsule.

Ali, ako želite da izvršite vlastiti i amaterski eksperiment u vezi toga kako crveno vino utiče na funkcije mozga, možete uvijek otvoriti jednu bocu kod kuće…

Za više informacija, posjetite stranicu Univerziteta Northumbria.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box