Portal 072info

Traže se vozači, uslov je B kategorija i osam razreda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da mladi odlaze iz BIH nije novost, ali odlazi i starija radna snaga.Problem nedostatka vozača u bh. entitetu Republika Srpska prepoznala je vlada koja finansira obuku i prekvalifikaciju za taj kadar. Osam prevoznika trenutno potražuje 47 vozača.

Na tržištu nema vozača, zavapili su prevoznici još prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Većina iskusnih radnika otišla je za Sloveniju, a pored nezaobilazne Njemačke popularna je i susjedna Hrvatska.

Ako ste nezaposleni, na birou, imate 24 godine i vozačku B kategoriju, možete se prijaviti na konkurs Privredne komore Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Osnovni razlog zašo su naša preduzeća došla u ovu situaciju jeste što su u posljednje vrijeme suočeni sa masovnim odlaskom vozača u Sloveniju i druge zapadne zemlje. Imamo jako veliki interes, obavljeni su razgovori sa oko 50 kandidata koji su spremno da krenu u proces besplatne edukacije”, priča Vladimir Blagojević, Privredna komora RS.

Besplatne edukacija podrazumijeva polaganje D vozačke kategorije i prekvalifikaciju za srednju saobraćajnu školu. Sve to ugovorom plaća Vlada Republike Srpske preko Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U banjalučkom Autoprevozu namjeravaju zaposliti 15 radnika.

“Uslov je da imate B kategoriju i osnovnu školu i da ste zdravi, sposobni za vozača. Mi smo u obavezi da najmanje godinu dana takve ljude primimo u radni odnos, naše potrebe su takve da ćemo ih primiti na neodređeno vrijeme, nadamo se da će biti što više kandidata. Nema nikave osnove da žene ne budu uključene u taj postupak, jer su žene sve više vozači i to dobri vozači.”, kaže Dejan Mijić, direktor Autroprevoza Banjaluka.

Iako je novac obezbijeđen, a autoprevoznici iz Banjaluke, Teslića, Kotor Varoša, Istočnog Sarajeva nestrpljivo očekuju radnike, pojavio se birokratski problem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Ugovorom o finansiranju programa obuke i prekvalifikacije definisano je da je poslodavac dužan vratiti cjelokupan iznos doznačenih sredstava za radnika koji nije uspješno završio obuku, odnosno od nje odustao ili slično.

Ta klauzula sporna je prevoznicima, suočenim sa činjenicom da vozači kada nauče zanat, odlaze u Evropu zbog većih zarada.

Osnovna plata vozača u gradskom prevozu je 500 KM. Uz naknade za minuli rad, prevoz, topli obrok i regres, može se zaraditi i do 800 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME