livanjski konji 33
dav
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 20:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Grad Livno objavio je javni poziv za izbor pravnih i fizičkih osoba koji će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima.

Gradsko vijeće Livna u ovogodišnjem budžetom izdvojilo je 10.000 maraka za tu namjenu, a sredstva će biti usmjerena na suzbijanja epidemije, ishranu, higijenu i utvrđivanje zdravstvenog stanja, označavanje strukture i identifikacija krda, praćenje brojnoga stanja i godišnji prirast ždrijebadi, mjere zaštite od poljskih šteta, naknadu štete koje počine životinje na poljoprivrednim kulturama i na javnim cestama.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju pravne i fizičke osobe koji su registrirani u Kantonu 10 i imaju sjedište na području Grada Livna, a čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje, uzgoj, obilježavanje, zaštita i liječenje životinja.

Populacija livanjskih divljih konja porasla je već na 900 jedinki. Konji prebivaju podno planine Cincar, na visoravni Kruzi, a u zimskom razdoblju često se spuštaju do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom i solju koja se baca na cestu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Gradsko vijeće Livna nedavno je održalo tematsku sjednicu na kojoj su se razmatrale moguće mjere brige i zaštite divljih konja.

S te sjednice upućena je inicijativa prema Vladi Kantona 10 da se očituje koja opcija bi bila najoptimalnija za zaštitu divljih konja i visoravni Kruzi.

Kako se doznaje od predsjednice Gradskog vijeća Hane Milak, Vlada još se nije očitovala.

LIDER