Portal 072info

Traži se proglašenje stanja prirodne i druge nesreće u FBiH

Screenshot 4 850
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radnici javnih službi u Njemačkoj pokrenuli su u utorak niz štrajkova upozorenja kako bi izvršili pritisak da se ispuni zahtjev za značajnim povećanjem plata, a zaposlenici bolnica i centara za brigu o djeci i komunalci najavili su da će napustiti radna mjesta u pojedinim dijelovima zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni zahtjev sindikata “ver.di“ je povećanje plata za 4,8 posto, ili najmanje 150 eura mjesečno, za oko 2,3 miliona federalnih i lokalnih zaposlenika tokom naredne godine. Štrajkovi upozorenja uobičajena su taktika njemačkih sindikata i obično traju od nekoliko sati do dan ili dva.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pregovarači, koji zastupaju poslodavce i koji još nisu iznijeli ponudu, traže dugoročniji dogovor i tvrde su da su zahtjevi za povećanjem plata previsoki jer je njemačka ekonomija uzdrmana pandemijom koronavirusa, što znatno smanjuje Vladine porezne prihode. Štrajkovi upozorenja su sazvani nakon što je tokom vikenda propala posljednja runda pregovora.

Frank Werneke, predsjednik “ver.-di“ rekao je za državnu televiziju ZDF da sindikat poziva na štrajkove upozorenja u narednim danima u javnom sektoru.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Posebno je veliki pritisak i velika su očekivanja u bolnicama, pa će na tome biti fokus. Biće i drugih fokusa. Potpuno nam je jasno da su štrajkovi u dnevnim centrima za brigu posebno osjetljivi i trenutno nisu posebno popularni, ali to ćemo učiniti na vrlo odmjeren način“, rekao je Werneke.

Sljedeća runda pregovora zakazana je za 23. i 24. oktobar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Njemačka pred novim lockdownom, nestaje i toalet papira, da li će korona “ukrasti Božić”

072info.com

Nakon porasta broja zaraženih ponovo počela panična kupovina toalet papira

072info.com

Dnevni broj zaraženih u Njemačkoj prvi put veći od 10.000

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6