Portal 072info

Trbuhom za kruhom: Uslijedit će egzodus bh. Hrvata u Njemačku?

Otkako su njemačke vlasti 1. jula  liberalizirale radno zakonodavstvo za hrvatske radnike u javnosti traju debate o tome koliko će to loše utjecati na ionako lošu demografsku sliku u Hrvatskoj i BiH.

Naime, svi hrvatski državljani od jula mogu u Njemačkoj, ali i dobrom dijelu zemlja Unije, raditi bez radne dozvole što će mnoge i nagnati na put “trbuhom za kruhom”. To bi posebno moglo biti problem za Hrvate u BiH, kojih ionako u našoj zemlji ima sve manje, jer trenutačna slika BiH više priliči najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta, a ne zemlji kandidatu za EU, piše Dnevni list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Brojni konkursi

U Njemačkoj, u koju ljudi s ovih područja tradicionalno idu raditi, na tržištu rada najviše traže radnici u zdravstvu i građevini.

Index.hr istražio je ponudu poslova u nekoliko zemalja te navode kako najviše oglasa za posao ima za rad u Njemačkoj gdje se traže bravari, električari, zavarivači, konobari, kuhari, sobari, vozači kamiona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jednako tako traže se i visoko obrazovane osobe pa tako jedna tvrtka traži inženjera građevinarstva u Frankfurtu. Klinika u Linzu (Austrija) tražila je liječnicu/liječnika asistenta za odjel radijacijske onkologije za 40 radnih sati tjedno. Nadalje, navodi se kako je jedna tvrtka raspisala niz natječaja za posao na području južne Njemačke, a jedni su od rijetkih koji su osim uvjeta stavili i plaću.

Tako je soboslikarima i ličiocima ponuđena plaća bruto 12,80 eura po satu (fiksna plaća) plus neto 5,50 eura po satu. Traže i njegovatelja za starije i nemoćne, a nude satnicu od bruto 10,25 eura po satu (fiksna plaća) + Neto 10,00 eura na dan (nadoknada – neoporezivo).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Pregršt raznih poslova

Za medicinsku sestru/tehničara bruto satnica je 16,50 eura po satu (fiksna plaća) + Neto 15,00 eura na dan (dnevnica – neoporezivo) plus dodaci. Druga firma traži radnike (m/ž) za rad u sportskim barovima u Njemačkoj na stalni radni odnos, a nužno je napredno znanje njemačkog.

Budućim djelatnicima nude osiguran smještaj, plaćene putne troškove i plaću od 1000 do 1200 eura. Uz to, traženi su i vozači kamiona, čija se plaća kreće između tri i pet hiljada maraka. Traže se i informatički inženjeri i programeri u Grazu i Beču (Austrija) te Kolnu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako navodi hrvatski portal, svima koji planiraju u Njemačku zaista se nudi pregršt raznih poslova, a za mnoge od njih potrebno je tek osnovno poznavanje njemačkog jezika.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME