Portal 072info

Trčanje smanjuje masnoće u krvi

Kara Roy (black jacket) and Jennifer Lee (blue jacket) run down Mountain Avenue in a snowstorm.

Fizička aktivnost povoljno utiče na nivo šećera i podiže dobar holesterol!

Ako imate visok holesterol, što prije počnite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Vježbanje povoljno utiče na metabolizam šećera, smanjuje gojaznost i topi masne naslage, a istovremeno podiže nivo dobrog (HDL) holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Na Univerzitetu Okanomicu u Tokiju stručnjaci su analizirali odnos između intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola. Studija je pokazala da se vježbanjem mora sagorjeti najmanje 900 kalorija sedmično da bi ono imalo pozitivno dejstvo na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata sedmično. Fizički aktivne osobe mogu na taj način da povećaju svoj HDL holesterol za skromnih, ali ipak značajnih 0,07 mmol/l, savjetuju ljekari. To muškarcima za pet posto, a ženama za osam posto, smanjuje rizik od oboljenja srca, ali samo ako je fizička aktivnost redovna.

Stručnjaci savjetuju da su najbolje vježbe koje snižavaju vrijednost holesterola one koje čine da krv struji kroz cijelo tijelo, poput veslanja ili plivanja. Studija rađena na Univerzitetu Južna Karolina pokazala je da plivanje snižava rizik od umiranja od srčanog udara za 53 posto, u poređenju sa trčanjem ili odmaranjem na kauču.

Ustanovljeno je, također, da dužina svakog bavljenja fizičkom aktivnošću ima uticaj na nivo povećanja dobrog holesterola – na svakih 10 minuta više, nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL. Ipak, ne zaboravite da se konsultujete sa ljekarom prije nego što počnete vježbati. Trčanje kao fizička aktivnost je uvijek dostupna. Nije potrebna sala ili sparing partner, dovoljno je da imate dobre patike i možete da krenete u prirodu. Za početak možete da se opredijelite za lagano trčanje ili džoging od 30 minuta, sa laganim istezanjem prije i poslije aktivnosti. Obratite pažnju da sat prije trčanja ne bi trebalo da jedete.

Preporuka stručnjaka je da se pred trening ne eksperimentiše sa hranom i da se uzimaju uobičajene namirnice.

Podijelite članak