TRD ima budućnost

TRD ima budućnost

6dc6fb6df728ae7dd216f54153f14935_XL

Nikola Fedrigo, menadžer i Alesandro Todorović komercijalista SIDERIMPES-a kao predstavnici investitora, sa Selvedinom Gondžo, generalnom direktoricom Tvornice rezervnih dijelova su upoznali premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića sa trenutno najaktuelnijim poslovima koje talijanski SIDERIMPES kao investitor poduzima na razvojnim projektima u Varešu. U jednosatnom razgovoru posebno su istaknute želje italijanskih ulagača u dalji razvoj TRD-a koji trenutno ima 160 zaposlenih radnika. 

Gosti su predstavili planske korake novih ulagačkih poteza vrijednih osam do deset miliona eura i izrazili nadanje da će ih u tome pratiti opredjeljenost radnika da ostanu na ovim prostorima. Dostignuti nivo produktivnosti koji se kreće između 60 i 70 procenata daje vidljive efekte, ali nije na očekivanom nivou profitabilnosti. 

Ambicije TRD-a su usmjerene na zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti, ali se ozbiljno razmišlja o otvaranju još jednog pogona koji će zahtijevati nove kadrove o čijem se obrazovanju i obuci treba dogovoriti sa lokalnom zajednicom i institucijama Kantona. Kadar za ovu vrstu metalske industrije se trenutno ne obrazuje u srednjim školama ZDK . 

Predstavnici investitora i TRD-a su vrijeme iskoristili i za razmjenu informacija o načinu „pokrivanja“ nastalog duga prema po osnovu poreskih obaveza koji je sa kamatama narastao na ozbiljnu cifru. Kazano je da će sa svoje strane učiniti sve da ispoštuju potpisane ugovore o privatizaciji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica