TREBA IH IZVADITI: Crne plombe nisu samo estetski problem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jameela Jamil (29) televizijska je voditeljica, a nekoć se bavila i modelingom. Oba zanimanja iziskuju ljepotu i savršen blistav osmijeh. Znala je to i Jameela pa je svoj osmjeh, uz pomoć stomatologa, dovela do savršenstva.

No, tada su počeli problemi. Dugi niz godina osjećala je umor i iscrpljenost, a nedavno je počela sumnjati da popravak zuba ima veze sa zdravstvenim problemima koji su se pojavili, piše 24sata.

– Znala sam se probuditi natečena lica i mamurna iako uopće ne pijem. Glava mi je bila teška, a stalno sam bila iscrpljena. Znala sam doći na posao tako da bi me poslali doma jer sam izgledala užasno- kaže Jameela.

Otišla je privatnom liječniku koji je nakon niza testova pronašao visoku razinu žive u tijelu. Tada je trebalo otkriti kako je tolika količina žive uopće dospjela u tijelo. Otkriveno je da su problem bile amalgamske plombe koje su uzrokovale čitav niz zdravstvenih problema, prenosi Daily Mail.

Ovo otkriće nije ništa novo već samo potvrda onog na što mnogi stručnjaci godinama upozoravaju.

Štetnost za zdravlje

Amalgamske ispune uobičajeno se nazivaju “crne” ili “sive” plombe. Sadrže metale kao što su srebro, bakar, aluminij, cink i živa. Unatoč poznatoj činjenici da sadrže i do 50 posto žive, u većini zemalja svijeta još uvijek se smatraju sigurnima za zdravlje. No, posljednjih godina počele su se voditi ozbiljne rasprave o njihovoj štetnosti.

Brojna istraživanja pokazuju da amalgamska plomba može biti vrlo opasna i kriva za bolesti kao što su autizam, Alzheimerova bolest, multipla skleroza…i da ih pod hitno treba izvaditi.

Poznati američki stomatolog Hal Hagins prvi je započeo s razotkrivanjem istine o, navodno, smrtonosnim plombama i zbog toga došao u sukob sa čitavom svojom strukom. On upozorava da živa u našim ustima isparava 24 sata na dan i izaziva mnogobrojne bolesti opasne po život. Kronični umor najčešća je nuspojava koju uzrokuje živa.

Upozorenje prije stavljanja

S druge strane, stomatolozi i Svjetska zdravstvena organizacija negiraju optužbe znanstvenika. Doduše,u novije vrijeme ipak djeci mlađoj od šest godina, trudnicama i osobama narušenog zdravlja prije stavljanja takvih plombi savjetuju konzultacije s liječnikom. I zagovornici amalgama priznaju da s vremenom može doći do ispuštanja živinih para koje će se udisanjem apsorbirati većinom u pluća, a zatim će preko krvi dospjeti do svih organa. Ali amalgamske plombe i dalje se koriste, osim u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

U Danskoj i Norveškoj zabranili su ih zbog brige za očuvanje okoliša, dok su u Švedskoj one zabranjene zbog njihove opasnosti po zdravlje.

Crne plombe su otpornije i jeftinije

Mnogi stomatolozi koriste ih jer su mehanički otpornije i dvostruko trajnije od bijelih. Mogu trajati od 10 do 15 godina, a da se ispod njih ne stvori karijes. Najveća prednost je u njihovoj cijeni. Najjeftinije su pa su tako dostupne svima. A stavljaju se na zadnje zube da se ne vide – jer su estetski neprivlačne.

Živa izaziva imunitet

Poznato je da se živa iz amalgamskih plombi s vremenom otpušta i taloži u organizam, to je činjenica. Brojna istraživanja utvrdila su razne negativne posljedice povišene razine žive u organizmu. Živa je opasan kancerogeni otrov izrazito poguban za imunološki sustav.

Živa ima sposobnost da poremeti bakterije u crijevima i stvori otpornost na antibiotike. Za razliku od bijelih, kod postavljanja amalgamskih plombi dolazi do opsežnog bušenja zdravog zubnog tkiva. Živine pare ispuštaju se iz plombi tijekom žvakanja i pranja zubi, a što je takvih plombi više u zubima, šteta je potencijalno veća. Smatra se da je najveća izloženost živi tijekom stavljanja i odstranjivanja amalgamskih plombi.

Bijele plombe su sigurnije za zdravlje

Iz priloženog je vidljivo da ipak prevladavaju negativne strane, pa je bolje izdvojiti malo više novca za svoje zdravlje i koristiti bijele plombe. Nedostatak je što su slabije pa lakše ispadaju, ali nisu opasne po zdravlje pa se i utrošeni novac u konačnici više isplati.

GODISNJICA
MARKETING