Treba li nam “lockdown”

U borbi protiv koronavirusa vlasti u našoj zemlji dodatno su pooštrile mjere zabrane te se već mogu čuti stidljiva promišljanja da se ponovo vrati „lockdown“. No, to bi bila greška. Prednosti „lockdowna“ više ne opravdavaju troškove. U ovoj fazi pandemije vlade bi se trebale usredotočiti na lokalne mjere.

Poticaj da se nešto učini razumljiv je. Novi dnevni slučajevi zaraze u BiH premašili su 1.000. Pristalice novih, oštrih i pojačanih mjera kažu da bi se time spasili životi i zaštitili građani te spasio zdravstveni sistem od opasnosti prekobrojnih pacijenata.

Raskalašeno ponašanje

No, „zaključavanje“ ima smisla samo ako je zemlja potpuno preplavljena i nepripremljena – kao na početku pandemije. Ni jedno ni drugo ne vrijedi za BiH danas. Iako je zabilježeni broj slučajeva u BiH danas višestruko veći od onog u aprilu, usporedba zavarava. Naime, i dnevni volumen testiranja je višestruko veći od tadašnjeg. Sada se evidentiraju i blagi slučajevi koji ne bi bili ni testirani prije šest mjeseci.

Nije jasno da bi ponovno zatvaranje i vraćanje strogih mjera imalo trajnu korist. Zaraza bi se ponovo proširila čim bi se restrikcije ukinule. Kako godina bude odmicala, ljudi će provoditi više vremena u zatvorenom, gdje se virus lakše širi. Također, svjedoci smo da su na posljednje popuštanje mjera građani reagirali potpuno raskalašenim ponašanjem, dok danas ipak ogromna većina pristaje nositi maske i držati se zadanih mjera.

No, novo „zatvaranje“ zadalo bi možda koban udarac bh. ekonomiji. Godišnji pad BDP-a BiH sada se procjenjuje da će biti više od 6 posto, mnogo više od prvobitnih predviđanja. Svjetska banka upozorava da će BiH zahvatiti najveća recesija u posljednjih 25 godina. Dakle, nemamo nikakav garant da bi „lockdown“ otjerao virus, ali imamo definitivne dokaze da bi dodatno upropastio ekonomiju naše zemlje.

Održive lokalne mjere

Da bi COVID-19 držala pod kontrolom, BiH bi se trebala usredotočiti na održive lokalne mjere: identificiranje ranjivih skupina, pronalaženje načina da ih se zaštiti, poticanje testiranja i traženje alternativnih načina za poslovanje biznisa koji zahtijevaju okupljanje. „Lockdown“ bi predstavljao brzinsko amputiranje ranjene noge. Ali rezultat bi vrlo lako mogao biti smrtno iskrvarenje.

Avaz

Prethodni članakŠta uraditi kada se probudite tokom noći
Sljedeći članakNoćas kazaljke vratiti jedan sat unazad