Portal 072info

Treba li ukinuti dnevno objavljivanje brojeva o koronavirusu?

Screenshot 12 87
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novi porast broja zaraženih koronavirusom, kao i samo višemjesečno trajanje pandemije, pokrenulo je novu diksusiju koliko je opravdano dnevno objavljivanje broja zaraženih.

Rasprava se posebno aktivirala u susjednoj Hrvatskoj, a pitanje je zanimljivo i u kontekstu naše zemlje.

Kod dnevnog objavljivanja brojeva zaraženih radi se isključivo o dostupnosti podataka javnosti, jer želimo da javnost bude sa svime upoznata, kaže za Klix.ba član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

“Zbog javnosti radimo dnevni izvještaj, a drugo je šta mi koristimo za analize. Rijetko se dnevni izvještaji koriste za analize, jer imamo sedmodnevne izvještaje sa svojim parametrima”, kaže Čerkez navodeći kako je važan podatak iz dnevnog izvještaja broj testiranih.

Čerkez smatra kako se redovno treba izvještavati, kako javnost treba biti upoznata sa svime, ali da možda nije potrebno “svaki dan pričati iste priče”.

Da treba prekinuti s praksom dnevne objave brojeva novozaraženih smatra jedan od najuspješnijih hrvatskih naučnika Ivan Đikić.

”Samo goli brojevi svaki dan uistinu utječu na porodice, na ljude, na njihovu psihu. Mislim da se to može promijeniti i da bi bilo bolje da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti”, izjavio je nedavno Ivan Đikić.

Drugačijeg su mišljenja ministar zdravstva Vili Beroš i direktor Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Beroš je na pitanje da li svakodnevno objavljivanje brojeva zaraženih štetno i utječe li to na psihu ljudi kazao kako je čitav svijet u sličnom problemu, da brine i druge zemlje.

“Zemlje su podijeljene. Neki su za, neki su protiv”, kazao je.

Krunoslav Capak je na isto pitanje kazao kako je brojanje posao epidemiologa.

“To je jedan pokazatelj koji je međunarodno dogovoren, dakle svi prate broj novooboljelih”, kazao je Capak.

Pitanje dinameike objavljivanja brojeva vezanih za koronavirus posebno dolazi do izražaja u kontekstu neodređenosti trajanja pandemije, a kod nas je treba tretirati i u kontekstu podijeljenosti države, nivo vlasti, ali i kod nas izražene pojave privatnih istupa pojedinaca u objavljivanja informacija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 20
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evropske zemlje uvode sve oštrije mjere, rekordan broj zaraženih u Njemačkoj

072info.com

Cijela Poljska od subote u crvenoj zoni

072info.com

Očekuje se da će BiH u 2020. zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6