Portal 072info

Trebaju li BiH investitori koji će radnicima davati „robovske“ plate?

„Privlačenje investicija“ godinama se na Zapadnom Balkanu predstavlja kao magična formula za spas posrnulih ekonomija.

Vrlo rijetko ćete čuti kakve nam investicije zapravo trebaju. Skoro je nemoguće naći izjavu koja govori o kvalitetu investicija i njihovom uticaju na društvo i njegovu platežnu moć. Jednostavno, svaka investicija prihvata se objeručke, bez da se odmjerava njihov uticaj na platežnu moć.

Radnički media servis za Zapadni Balkan novinske agencije Atrakcija objavio je analizu u kojoj ističe da su problem Zapadnog Balkana – nekvalitetne investicije.

„Političari na Zapadnom Balkanu spremni su prihvatiti bilo kakve investcije bez kriterija prema radnicima i plaćama, a upravo je taj segment ključni za ono što se može nazvati kvalitetnom investicijom“, stoji u analizi Radničkog media servisa.

„Zato bi se, pri donošenju odluka o prihvatanju investicija, trebalo uključiti sindikate. Cijeli problem Zapadnog Balkana jest finansijsko-robovski tretman radnika: Kombinacija niskih plaća sa preskupim kreditima pogubni su model zbog kojeg je Zapadni Balkan u cjelini postao područje masovnog siromaštva. Radnici rade za razinu manju i do 30 % od razine socijalne pomoći na Zapadu, a firme traže rigorozna pravila za najniže naknade“, stoji u analizi Radničkog media servisa za Zapadni Balkan.

„Političarima je najbitnije da se mogu pohvaliti da su pomogli oko dovođenja nekog investitora, a pri tome potpuno zanemraju njegov odnos prema domaćem radniku i zapravo ga ponižavaju. Upravo su političari ti koji moraju reći: „Stanite. Nećemo dozvoliti da naši ljudi rade za razinu socijalne pomoći u zemlji iz koje dolazite“.

Inostrani trgovački centri u BiH daju plaće od 300 – 350 eura, što je plaća za koju su mnogi danas spremni raditi. Ali nivo takvih plaća drugoročno slabi ekonomiju BiH. Povećannje plaća je ključni segment ekonomije jedne države: onoliko koliko plaće rastu, toliko raste ukupna potrošnja i ukupni promet i stvarni ekoomski rast. Indikator visokih plaća ili rasta plaća zaposlenih na budžetu i trenutno i dugoročno slabi ekonomiju države jer se za takvu lagodnost oduzima od onih koji ionako imaju male plaće. Rast plaća i visina plaća u realnom sektoru je najvažniji element jačanja ekonomije, ističe se u analizi Radničkog media servisa za Zapadni Balkan.

Niska plaća od stranih investitora direktno utiče na:

– BDP

– Pad kupovne moći

– Ukupnu potrošju

– Kreditnu nelikvidnost

– Povećanje zaduženja

– Povećanje psihičkih i drugih bolesti uzrokovanih stresom

Podijelite članak