Portal 072info

Trebaju nam psiholozi: Korona će ostavljati posljedice na psihu ljudi i dvije godine nakon krize

Screenshot 4 799
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je u posljednjih nekoliko dana epidemiološka slika u Federaciji BiH nešto povoljnija i manji broj osoba inficiranih Covidom-19, opasni virus ne posustaje pa je poštivanje svih propisanih mjera od velikog značaja. Osim što ostavlja posljedice na ekonomskom polju, pandemija koronavirusa značajno utiče na psihičko zdravlje ljudi.
Pred posebnim izazovom su prosvjetni radnici, ali i roditelji budući da je počela nova školska godina. Jesen je na pragu, a to znači dodatni oprez zbog sezonske gripe i virusa.
Sve su to razlozi zbog kojih Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja cijeni da je upravo sada idealan trenutak za ministarstva obrazovanja da zaposle psihologe jer su potrebni, ne samo za djecu već i za nastavnike i roditelje.

  • Uloga psihologa u ovoj situaciji je iznimno velika i svi bi trebali shvatiti da osim traume koju doživljavamo kroz koronavirus ova situacija budi i vraća sjećanja na rat i ratne traume kao i transgeneracijske traume. Ova kriza ostaviće velike posljedice na mentalno zdravlje i najmanje još dvije godine nakon krize moraćemo obezbijediti programe psiho-socijalne podrške ovim kategorijama. Strah, nesigurnost i ekonomska neizvjesnost su samo neki od razloga ugroženosti mentalnog zdravlja. Uložimo u zapošljavanje psihologa i programe prevencije mentalnog zdravlja u školama ako želimo da razvijamo normalno, zdravo i produktivno društvo. Bez zdravog društva nema ni ekonomskog razvoja, poručio je Čerkez na svom Facebook profilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)